Jesenje (zimsko) ušuškavanje

Photo by Liger Pham on Pexels.com

Iako jesen i zima imaju dosta negativnih stavki, danas ćemo se fokusirati na one dobre stvari. Ozbiljno se prihvatamo zadatka – ušuškavanje. Krenimo zajedno…

Prvo – čitanje. Verujem da je uvek pravo doba za čitanje. Ali recimo da dok su niske temperature i mrak padne mnogo ranije, imamo veću  želju da ostanemo kod kuće i ušuškamo se. Onda uz čaj možemo da uživamo u čitanju knjiga. Danas ću vam preporučiti par omiljenih pisaca.

  • Haruki Murakami
  • Megi O’Farel
  • Aleksandra Poter

Svaki od ovih pisaca je drugačiji po žanru i stilu pisanja knjiga. Krenimo od Murakamija. Njegovo ime se već godinama pojavljuje kao ime jednog od kandidata za Nobelovu nagradu. Njegov status među obožavaocima se može meriti sa statusom rok zvezde. A u čemu je tajna? Pre svega, njegove knjige su interesantne. Teme su različite, ali gotovo uvek se dešavaju u Japanu, savremenom ili imaginarnom svetu. Teme su usamljenost, traganje za smislom, ljubav. A likovi su tako neverovatno čudni i obični u isto vreme, da je možda to očaravajuće u njegovim knjigama. Sasvim je ok biti čudan.

Megi O’Farel možda nije toliko poznata, ali njene knjige zaslužuju veći publicitet. Ona vas na lagan i gotovo neprimetan način, uvodi u život svojih likova. Postajete deo njihove svakodnevnice, osećate njihove ljubavi i strahove. Potpuno vas obuzima neverovatnim narativnim tempom, bez glomaznih opisa i naracija. Jednostavan život, interesantne priče, zanimljive sudbine. Ako niste čitali njena dela, nadam se da ćete u nekoj knjižari kada ugledate njeno ime kupiti i neku njenu knjigu. Neće vas razočarati. Volela bih da vam preporučim neki naslov, ali jednostavno ne mogu da odlučim koji. Sve njene knjige su predivno napisane, čitaju se u jednom dahu i ostaju vam dugo u sećanju kao pravo čitalačko uživanje.

I ako volite da čitate chick lit – romantične komedije, preporučujem vam Aleksandru Poter i njen roman “Detektiv za ljubav”. Lagano štivo, mnogo avantura, malo zaljubljivanja. Glavna junakinja ovog romana je beskrajno šarmantna i sigurna sam da će vas njene dogodovštine u ovoj knjizi, nasmejati i opustiti.

Ovo je pravo vreme da pronađete i slušate neki novi podkast. Danas vam preporučujem podkast pod nazivom “Make it happen“. U njemu autorka Jen Carrington deli sa vama priče i intervjuje, a sve sa željom da vas inspiriše i pomogne u tome da ostvarite svoju kreativnost. Na način koji vi želite, pod uslovima koji vama odgovaraju i kako vi želite. Ovaj podkast je idealno mesto za sve one koji započinju svoj biznis ili žele da izraze svoju kreativnost, jer vam Jenn na veoma prijemčiv način govori o dilemama koje vas očekuju. Donosi odgovore na najčešća pitanja koja imate ili ćete imati, kao i nekim nedoumicama koje je ona imala i rešila.

Kako bismo mogli da uživamo, potrebno je da prvo pospremimo. Da očistimo kako ormar, tako i digitalni prostor. Stvari koje nam više ne trebaju ili stvari za koje znamo da ih nećemo nositi, možemo reciklirati. Ili još bolje donirati i tako nekome kome su te stvari neophodne, pomoći. A što se tiče digitalnog ćišćenja, da li su nam stvarno potrebne sve aplikacije koje imamo na telefonu ili desktop prečice? Malo vremena i truda može nam pomoći da to dovedemo u red.

Hvala vam što ste odvojili vreme i posetili moj blog. Nadam se da su vam predlozi knjiga i podkasta bili dovoljno inspirativni. Koje knjige biste vi preporučili za jesenje (zimsko) ušuškavanje? Da li imate neki novi podkast koji volite da slušate? Pišite, svaka vaša reč mi mnogo znači.

Do sledećeg čitanja, veliki pozdrav.

Tanja

4 Comments

  1. Slažem se! Zima je savršeno doba za čitanje 🙂 Iako, nama knjigoljupcima su sva godišnja doba jednako privlačna.

    Liked by 1 person

    1. Hvala Ivana na komentaru. I da, svako doba je idealno za čitanje :).

      Liked by 1 person

  2. Svjetlana says:

    Caos Tania, hvala za preporucene knjige i pisce !

    Bice uzeto u obzir !

    Da li ti je poznat pisac Aleksandar Mekol Smit koji je bio gost na sajmu knjiga ove godine ? Ima dosta lepih knjiga koje se mogu citati u svakoj prilici.

    Ja posebno volim njegove price o prvoj damskoj detektivskoj agenciji

    Like

    1. Hvala na komentaru Svjetlana. Obožavam Aleksandar Mekol Smita, njegove knjige su jednostavno predivne. Detektivka Ramocve je tako šarmantna i posebna :).

      Like

Leave a Comment