Decembarske želje

decembarske-zelje3
Little blue book – Decembarske želje

Na prelazu iz stare u novu godinu, mnogi od nas prave bilans prethodnih dešavanja, onoga što smo ostvarili, i ono što nismo. Preslišavamo se koliko smo porasli na svom duhovnom putu, koliko smo poraza pretrpeli, do kakvih smo dostignuća stigli. U postizanju bilo kog cilja moguće je uspeti samo ako načinimo prvi korak. Pre nego što krenemo u realizovanje velikih želja, evo par malih decembarskih želja, koje sebi i vama želim.  Prvo, opuštanje i briga o sebi.

Sasvim je u redu da ponekad izdvojite čitav dan za relaksirajuću masažu ili piling tela. Pored toga što se negujete, ne zanemarujte važnost tretmana opuštanja. Zima mnogima teško pada zbog zbog pregrejanih prostorija, zato je važno da svojoj koži pomognemo i obezbedimo joj dovoljno hranljivih materija.

Mnoge stvari možemo obaviti u udobnosti svog doma i od sastojaka koje već imamo. Ako se zdravo hranite, verovatno imate maslinovo ili kokosovo ulje  koji su odlični regeneratori za kosu i kožu.

Knjige u ruke – šta čitati ovog decembra? Knjige su odličan predlog za poklon, a vreme provedeno u čitanju je jedan od najvećih poklona koje možete sami sebi poželeti. Moja preporuka za ovaj (svaki) decembar je Ivo Andrić. Uvek se rado vratim njegovim knjigama. Onda kada mi nedostaju reči da nešto objasnim. Kada je potpuni haos u glavi i u životu, jedno je sigurno – Ivo Andrić je to lepo napisao i objasnio. Bilo koje Andrićevo delo je dobar podsetnik na genijalnost ovog pisca. Savršenstvo u rečenicama, inspirativne misli, jednostavno uživanje u čitanju.

Kada želite da se opustite uz dobar krimi roman, onda je tu Agatha Christie. Kraljica zločina, najprodavaniji pisac na svetu uz Šekspira. Intrigantno, zanimljivo, njene knjige su savršenstvo misterije i genijalna dela. Nemoguće je izdvojiti neki naslov, jer morate sve da ih pročitate (ako već niste). A kad ih sve pročitamo, onda da odgledamo i ekranizacije njenih dela.  Jedina dilema je da li više volim Herkul Poaroa ili Miss Marple kao glavne likove. Odgovor na to pitanje ostaje “misterija”.

I preporuka za jednu knjigu Gijom Musoa pod nazivom “Ako sutra ne postoji”. Gijom Muso je veoma popularan pisac na ovim prostorima i sve njegove knjige se pre ili kasnije nađu na top listi najčitanijih. Njegova dela su pre svega zanimljivo štivo. Meni se ponekad dešava, da mi se naslovi i teme pomešaju, zbog toga što su veoma slične. Danas ću vam preporučiti jedan naslov iz njegovog velikog opusa, koji je po temi sličan nekim drugim njegovim knjigama. Ali po realizaciji veoma poseban. Ukratko – ovaj naslov se u knjižarama podvodi pod ljubavni. Ali nije samo to. Odlično napisan triler, interesantni likovi, sudbinski susret u virtuelnom svetu, natprirodni događaji. Da vam ne bih previše odala , samo ću reći – preporuka. Odlična knjiga.

Priznajem, kada dođe decembar napravim listu kolača koje želim da napravim. Ove godine jedan recept me jednostavno “proganja”. Gde god da pogledam da li je to instagram ili čitanje blogova, uvek se pojavi slika lincera (linzer). Kako ti kolači jednostavno savršeno izgledaju. Pronašla sam pregršt recepata i jednostavno ne znam od kojeg da krenem. Za sada mi najlepše i recimo, najjednostavnije izgleda recept sa bloga likechocolate.net. Ako imate neki provereni recept za ove divne kolače, molim vas javite.

Hvala vam najlepše na izdvojenom vremenu i što čitate moj blog. Još jedna decembarska želja je da se više družimo na blogu.

Koje knjige biste vi preporučili za čitanje? Da li i vi imate želju neki poseban kolač da napravite u decembru? Pišite mi. Svaka vaša reč mi mnogo znači.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

 

 

2 Replies to “Decembarske želje”

  1. Potpuno se slažem sa svim napisanim, i preporučenim. Zaista je neophodno odvojiti vreme za sebe i pročitati neku dobru knjigu, koja će vam otvoriti nove puteve. Pročitala sam “Ako sutra ne postoji”, i knjiga me je ostavila bez reči, sa puno emocija, i jakim utiscima.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s