Novogodišnje odluke – Znanje je moć

znanje-je-moc2
Little blue book – Znanje je moć

Kako se približava Nova godina, vreme je da počnemo da razmišljamo i o novogodišnjim odlukama. Ako planirate da sledeće godine naučite nešto novo, podržavam vašu odluku i priključujem se. Izdvojila sam par sajtova za učenje koji vama (i meni) mogu pomoći u tome.

Želite da naučite novu veštinu, steknete novo znanje, zaradite sertifikat, a to da uradite kada vama odgovara, sa platforme koju vi izaberete da koristite (kompjuter, tablet, telefon). Onda su sajtovi sa kursevima i aplikacije pravi izbor. Ne morate da odlazite do škole i učionice, one su vam na dohvat ruke tj. na klik.

Prvi sajt koji vam preporučujem da posetite (ako već niste) je i najpoznatiji – Coursera. Sajt Coursera ima veliki izbor najrazličitijih kurseva sa prestižnih fakulteta. Programiranje, učenje jezika, kultura, biznis, marketing, medicina… Izbor je veliki. Na vama je da izabere oblast koja vas zanima, da li želite sertifikat, a izbor možete napraviti i po fakultetima. Svi kursevi su ozbiljno odrađeni, sa punim integritetom fakulteta čije ime stoji uz njih. U ponudi imate predavanja renomiranih profesora, a od vas se očekuje ozbiljan pristup i pošten rad. Ono što vam mogu reći da su oni kursevi koje sam pratila, bili vremenski uslovljeni. Ako želite sertifikat onda morate ispoštovati vremenski rok u kojem je potrebno uraditi test ili napisati određeni tekst. Takođe, ako ne želite potvrdu o završenom kursu tj. izabrali ste besplatan program, rešenja testova ne možete videti. Pristup predavanjima, lekcijama i testu vam je slobodan i besplatan. Na sajtu možete izabrati i kurseve koji su podvedeni pod “Specijalizacija”. Ti kursevi nisu besplatni. Ako želite da vam kursevi budu uvek pri ruci, možete instalirati aplikaciju Coursere koja se nalazi u App Store i Google Play Store.

A sada, moje omiljeno mesto za sticanje znanja – Skillshare. Ono što izdvaja ovaj sajt od ostalih je da osim što možete da naučite novu veštinu, možete da napravite kurs i postanete jedan od predavača. Postoji jedan opušten način savladavanja informacija, prilagođavate ga svom slobodnom vremenu. Nema vremenskih ograničenja, teških testova, ali ima poznatih predavača sa prestižnih škola, kao i zaposlenih u velikim firmama koji vrlo rado dele svoja znanja sa vama. Izbor postoji između besplatnih kurseva, a možete platiti mesečnu ili godišnju članarinu. Plaćanjem članarine ćete imati pristup većem broju kurseva. Teme su različite od dizajna, tehnologije, fotografije, crtanja, pisanja do kuvanja ili sporta. Ako volite dizajn, preporučujem vam kurseve Ellen Lupton, koja je kustos  Smithsonian Design Museum u New Yorku. Njeni kursevi su pravo uživanje za ljubitelje dizajna, informativni i inspirativni. Ellen Lupton nesebično deli svoje znanje. I Skillshare se trudi da u svakom trenutku imate pristup kursevima, tako da se u App Store i Google Play Store nalazi njihova aplikacija.

Za učenje stranih jezika, preporučujem vam British Council za učenje engleskog jezika i DW za učenje nemačkog jezika. (Link za DW je na engleskom jeziku, ali u desnom gornjem uglu imate izbor između 30 jezika, izaberite koji vama odgovara.) Oba sajta su besplatna za korišćenje i veoma raznovrsna. Od razgovora, preko precizno objašnjene gramatike do podkasta i YouTube klipova. Mogu vam pomoći da se podsetite određenih stvari, poradite na akcentu (koliko to možemo), ali i da vas na zanimljiv način uvedu u živote stanovnika  i Velike Britanije i Nemačke. Lako se koriste, pregledni su, prilagođeni nivou znanja i mogu da dodam, veoma interesantni. British Council vam nudi i mogućnost da učite engleski jezik na telefonu ili tabletu. Njegove aplikacije možete koristiti na Android, iPhone, iPad i Windows mobilnim telefonima.

Ako vam se dopala tema, javite mi. Ovo je bio samo mali izbor omiljenih sajtova sa kursevima. Važno je da imate želju da učite, ponuda je velika i može se pronaći za svakog po nešto.

Da li imate preporuku za neki sajt za kursevima ili neki kurs posebno?

Pišite mi, svaka vaša reč mi mnogo znači.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s