Januar je idealan mesec za..

pravljenje-planova1
Little blue book – Januar je idealan mesec za pravljenje planova

Januar je idealan mesec za pravljenje planova. Ovde ne govorim o novogodišnjim odlukama koje možda nećemo ostvariti, već o pravim ciljevima koje možemo dostići u ovoj godini.

  • Pravljenje planova. Ako želite da budete bolje organizovani, najbolje da odštampate kalendar/planer i već danas upišete važne datume u njega. Predlažem vam da pogledate link za 4 različita kalendara. Kalendari su potpuno besplatni za štampanje. Prvi je sa inspirativnim rečenicama i pastelnim bojama, drugi u crno-beloj svedenoj varijanti. I treći sa geometrijskim telima, modernog dizajna i sa veselim bojama. Prilagođeni vašim afinitetima. Kao poslednji predlog, moj omiljeni kalendar sa ekološkim porukama. Jedan od ciljeva koje želim da ispunim je i da se pridržavam saveta koje promoviše ovaj kalendar.
  • Šta možemo da dodamo ciljevima 2017. godine da bi bili zdraviji? Piti više vode. Neka vam flaša sa vodom uvek bude na dohvat ruke. Ali moj predlog kako uneti više tečnosti je piti čaj. Čaj odmah asocira na prehladu, bolest, ali treba promeniti taj stav. Pravilna kombinacija sastojaka utiče na telo, ali i na um. Najbolji čaj je organski i on nije samo ukusan stimulans. Treba se fokusirati na osnovna svojstva svakog čaja. Predlog je čaj od mente koji može da posluži kao sredstvo za umirenje i uz to osvežava. Menta je veoma zahvalna, ako imate prostora i mogućnosti da je uzgajate sami. I uz šoljicu čaja od domaće mente tj. nane da nastavimo sa ostalim ciljevima.
  • Pravo je vreme da počnemo da koristimo eterična ulja. Isključivanje toksina iz kuće je odličan cilj za ovu godinu. A najbolje je početi tako što ćemo koristiti eterična ulja. Eterična ulja su mnogo više od mirisa. Imaju raznovrsnu primenu u medicini, farmaciji, kozmetičkoj industriji. Ali da biste imali prave koristi i dobrobit, morate upotrebljavati ona koja nisu falsifikat. Neke od osobina ulja su balansirajuće, opuštajuće, stimulativno delovanje i uticaj na ljude. Jedno eterično ulje koje je najlakše pronaći u prodaju, a ima i najbolja svojstva je lavanda. Njen miris dovodi do relaksacije i uspostavljanje ravnoteže. Tradicionalni je lek protiv glavobolje i ublažavanje nesanice, a delotvoran je i kod prehlade. Neki od načina kako je najbolje koristiti ulja su inhalacija, kupka i kao osveživač prostorije.
  • Lepi spolja i iznutra. Važno je da u ishranu uvedemo više alkalnih namirnica. Zeleno lisnato povrće, određene vrste voća i žitarica mogu da postanu moćan lek ako preovlađuju u ishrani. Tajna leži u njihovoj alkalnoj pH vrednosti koja je presudna za zdravlje. Naše telo je blago alkalno tj. bazno, i takva je pH vrednost optimalna za održavanje zdravlja. Važno je da se ne poremeti pH vrednost unosom hrane koja izaziva kiselu reakciju. Gazirana pića, alkohol, kafa, masna hrana, rafinisane namirnice najčešče izazivaju promenu kiselosti. Međutim, problem nije da li jedemo hranu koja povećava kiselost, nego da li unosimo dovoljno namirnica koje su alkalne. Iako neke namirnice imaju kiseo ukus, one mogu imati alkalno dejstvo na telo, na primer limun. Zato je jedan od dostižnih ciljeva započinjanje dana čašom vode sa sokom od pola limuna. A važan je i dovoljan unos vode u organizam. Samo par alkalnih namirnica koje ću vam preporučiti su heljda, šargarepa, zelene mahunarke, med, limun i limeta, zelena salata, semenke susama, lan i laneno ulje…Ovo je tema kojoj planiram da se posvetim više u nekom sledećem tekstu, zato danas samo ukratko.
  • Razvijanje kreativnosti. Ako se u prethodnoj godini niste upoznali sa sveopštim oduševljenjem bojankama za odrasle, nije kasno da to učinite ove godine. One obezbeđuju bolji san, otklanjaju stres, a za razliku od mnogih prolaznih trendova dobre su za vas. Moja preporuka je bojanka koju je osmislila bezgranično talentovana Džohana Basford (Johanna Basford). Njeni crteži su magični i kriju po neku tajnu. Jedva ćete čekati da se podsetite koliko ste voleli da bojite.

Nadam se da su vam se predlozi svideli i da će vas inspirisati u planiranju ovogodišnjih ciljeva. Javite koji kalendar vam se najviše svideo? Svaka vaša reč mi mnogo znači.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

Advertisements

4 Replies to “Januar je idealan mesec za..”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s