Mirisi kao kolačići i nega

Mirisi kao kolacici
Little blue book – Mirisi kao kolačići

Unesite u vaš dom i vaš život mirise cimeta, đumbira, čokolade… Šta čini mirise tako privlačnim? Prizivaju sećanja, pozitivno utiču na raspoloženje, donose umirenje i balans. Ali začini i njihovi mirisi imaju široku upotrebu i u kozmetici. Uspešni su u tome da spajaju pozitivan osećaj koji izazivaju i korist koju donose u nezi kože. Samo par njih izdvajam u sledećem tekstu:

Cimet. Jedan od najstarijih začina, samim tim i mirisa, svojom aromom u svako doba godine može da prizove sećanje na praznike. Osim što svojim mirisom uvodi u svet kolača i kuvanog vina, nudi još mnogo više. U starom Rimu upotrebljavan je za pripremu ljubavnih napitaka i parfema, i smatran je afrodizijakom. Uz to, cimet je i snažni antioksidans i pokazao se u praksi veoma efikasnim. Antioksidansi stabilizuju i sprečavaju pokretanje oksidativnog stresa koji uzrokuje uništavanje ćelija i prevremeno starenje kože – oni su najveći zaštitnici zdravlja i lepote. Eterično ulje cimeta razbuđuje i podstiče zagrevanje kože, takođe, utiče na razmenu materijala tako da je veoma česta primena i u tretmanima protiv celulita.

Cimet deluje detoksikacijski, jer uklanja štetne supstance iz organizma.

Đumbir. Eterično ulje i mirisne smole koje sadrži đumbir oživljavaju telo vraćajući mu vitalnost i tonus. Kalijum, koji sadrži u većim količinama daje koži elastičnost. Jedan od važnih sastojaka je i magnezijum koji učestvuje u protivupalnim procesima i podstiče metabolizam kože, kao i mangan koji tenu vraća sjaj i stimuliše mikrocirkulaciju. Ukoliko se u proizvodima za negu kao sastojak pronađe i đumbir, to je znak da je u pitanju proizvod koji smanjuje bore, ali i ublažava celulit jer sok iz korena đumbira ulazi duboko u tkivo čime pospešuje cirkulaciju krvi i rastvara masne naslage.

Kao dodatak pilinzima za telo đumbir postaje važan faktor u učvršćivanju kože i podsticanju cirkulacije čime koža postaje meka i nežna.

Badem. Ulje badema karakteriše gurmanski miris marcipana. Zbog isceljujućeg svojstva, ulje badema je jedno od najkorišćenijih ulja za negu kože i masažu tela. Njegova sposobnost da reguliše vlažnost, posebno je primerena u nezi suve, osetljive i dečje kože. Osim što je omiljen sastojak u slatkišima i poslasticama, badem je bogat mineralima, prirodnim antioksidansom vitaminom E i vitaminima B kompleksa, čija je važna uloga u obnavljanju kože. Posebno je koristan u proizvodima protiv celulita, ali i za zacelivanje ožiljaka i strija, zbog čega se preporučuje u nezi kože trudnica. Badem hrani i omekšava kožu i smatra je sastojkom koji odgovara svim tipovima kože.

Ulje badema ostaje sinonim za negu i zaštitu kože.

Vanila. Najviše je u upotrebi zbog nežnog i senzualnog mirisa koji pozitivno utiče na nervni sistem, opušta, oslobađa od stresa. Njen sladak miris ima provereno pozitivan učinak na raspoloženje. Takođe, umiruje kožu i vraća unutrašnju ravnotežu. Mahuna vanile skriva u sebi pravo malo bogatstvo – magnezijum, kalcijum,  mangan, kalijum.. Aromatično ulje opušta telo, stimuliše um i obnavlja vitalnu energijju. U kozmetici se najčešće koristi u proizvodima čija je namena hidratacija kože. Proizvodi koji u sebi sadrže vanilu su idealni za negu suve kože, relaksaciju i osveženje. Divna aroma pruža osećaj topline i mira.

Neprocenjivo je svojstvo vanile da hidrira kožu i održi njenu elastičnost.

Čokolada. Zbog dokazanog učinka u podizanju rapoloženja, neodoljivog mirisa i ukusa, čokolada ima posebno mesto u kuhinji, ali i u očuvanju lepote kože. Osećaj koji pobuđuje mogao bi se opisati i kao osećaj zaljubljenosti. Na kožu deluje hidratantno i opuštajuće. Kozmetika koja u sebi ima miris čokolade pre svega nas obavija mirisom koji smanjuje napetost i istovremeno podstiče proizvodnju endorfina koji eliminiše stres. Vitamin E koji poseduje, direktno utiče kao jak antioksidans na sprečavanje starenja kože, čini je glatkom i zategnutom. Kakao je bogat kofeinom koji ima jako drenažno delovanje, zato je važan sastojak anticelulit proizvoda. Crna čokolada se izdvaja kao najbolja, jer što je kakao izražen u većim procentima veće su i dobrobiti. Slobodno možemo da uživamo, bez griže savesti, i da pojedemo po neku kockicu crne čokolade.

Čokolada podstiče proizvodnju kolagena i elastina, što je važno za održavanje čvrstoće kože.

Limunova trava. Koristi se kao čaj, začin u azijskoj kuhinji, ali i kao sveža namirnica. Daje citrusnu aromu jelima i čajevima. Njeno osvežavajuće dejstvo deluje umirujuće na nervni sistem i tako utiče na relaksaciju tela i uma. Cenjeno je njeno eterično ulje koje podstiče cirkulaciju, podiže mišićni tonus, ali i ima ulogu u rešavanju estetskih problema kože. Najčešće se koristi za negu masne kože, ali i u kupkama, sapunima i kao neprevaziđeni osveživač prostora. Pokazao se efikasnim protiv komaraca i ostalih insekata, tako da je čest sastojak prirodnih repelenata za komarce. Jedna od sposobnosti koju poseduje limunova trava je da poboljšava imuni sistem i da daje potrebnu snagu i energiju organizmu. Njen lagani i osvežavajući miris limuna direktno dopire do mozga i donosi umirenje i balans.

Limunova trava sadrži antioksidanse koji sprečavaju starenje kože i ne treba zanemariti da je odličan repelent.

Ovo je bio samo mali izbor začina, mirisa i priča o njihovoj primeni u nezi kože. Nadam se da ste pronašli nešto interesantno u tekstu, podsetili se ili saznali nešto novo o sastojcima svoje svakodnevne nege.

Pišite mi u komentarima vaše utiske i mišljenja, svaka vaša reč mi mnogo znači.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s