Hrana za kožu

Hrana za kožu Za zdravlje kože važno je šta jedemo, ali i kozmetika koju koristimo. Hajde da pričamo o lepim stvarima – o voću, uljima koja uglavnom deluju kao da im je mesto u tanjiru, ali se mogu pronaći i u različitim kozmetičkim proizvodima.

  • Maslina. Sunce i kamen su idealno stanište za maslinovo stablo. Maslina vekovima prevazilazi samo kulinarsku vrednost i zahvaljujući svojim blagotvornim svojstvima ima široku upotrebu i u kozmetici. Maslinovo ulje je često nazivano “tečnim zlatom”, termin koji i dalje može da se koristi u njegovom opisivanju. Na sreću, maslinovo ulje je danas veoma dostupno za kupovinu i proizvodi se širom sveta, tako da u ponudi imamo veliki izbor. Nadam se da vam je dobro poznata informacija o tome da je ovo ulje jedno od najzdravijih za ishranu. Uz sva ostala lekovita svojstva pomaže u snižavanju krvnog pritiska, sprečava pojavu kardiovaskularnih bolesti, snižava nivo holesterola, služi kao prevencija virusnih infekcija, podiže imunitet i energiju. Ne samo da možemo da uživamo u maslinama kao hrani i da upotrebljavamo ulje u ishrani, maslina i njeno ulje imaju veliku upotrebu i u kozmetici, čime samo naglašavaju dobrobiti koje poseduju. Kao prirodni antioksidans, maslinovo ulje hrani kožu i čuva njenu strukturu.

Ulje masline podstiče regeneraciju kože, smanjuje bore, umiruje i regeneriše suvu i osetljivu kožu i vraća joj prirodnu elastičnost.

  • Med. Ovo “zlato prirode” je najdostupniji pčelinji proizvod. Koristi se od davnina i smatran je i hranom i lekom. Med je bio prvi slatkiš koji je čovek okusio i predstavlja prirodnu hranu. Sadrži vitamine, minerale, belančevine, fermente, biljne hormone, alkaloide i brojne lekovite sastojke koji su još uvek nedovoljno istraženi. Dokazano je da redovna upotreba meda stimuliše razvoj korisnih bakterija u crevima koje nam pomažu da lakše varimo hranu. Posebno je važno njegovo antioksidativno dejstvo, iako sam ne sadrži previše antioksidanasa on podstiče organizam da iz hrane usvaja veću količinu ovih materija. Veliki broj njegovih korisnih sastojaka čini kombinaciju koja se posebno uspešna pokazala u borbi protiv bakterija. Ne samo med, već i ostali pčelinji proizvodi imaju široku upotrebu i dokazano pozitivna dejstva. Jedan od proizvoda je i propolis, neprevaziđen u borbi protiv virusa i bakterija, ali i u preventivne svrhe. Zatim vosak, koji služi za gradnju saća, u narodnoj medicini se koristio, pre svega, za pravljenje obloga za zarastanje rana, a danas je nezaobilazan u proizvodima za zaštitu usana. Med osvežava kožu, sprečava njeno isušivanje i obnavlja njenu strukturu. Pčelinji priozvodi u kozmetici prijaju koži. Utiču na zadržavanje vlage u koži i veoma je važno svojstvo da med hrani mišićne slojeve i potkožno mišićno tkivo, i tako direktno utiče na usporavanje procesa starenja.

Med poseduje antioksidativna, antibakterijska i regenerativna svojstva i zato je važno uvrstiti ga u negu kože.

  • Malina. U malinama najviše uživamo zbog jedinstvenog ukusa, ali to je samo mali deo onoga što ovo lekovito voće krije. Vitamini grupe B obogaćuju njeno svojstvo, ali možda najvažniji podatak da unosom malina u organizam unosite i visok procenat vitamina C. Malina je niskokalorična tako da je u ishranu možemo uvrstiti i kao saveznika za mršavljenje. Upotrebom raznih vrsta ulja u kuhinji, na veoma jednostavan način možete obogatiti svoju ishranu antioksidansima i drugim zdravim nutrijentima. Biljna bazna ulja su bogata vitaminima i zdravim masnim kiselinama i verovatno su najstariji, ali i najprirodniji način nege kože. Od semenki čileanske maline dobija se ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama. Ovo ulje se koristi i kao prirodno sredstvo za zaštitu od sunca. Retka, dragocena i skuplja ulja kao što je i ulje od semenki maline može se pomešati sa uobičajenim baznim uljem, kao što je bademovo. Široka je upotreba maline u preparatima za sprečavanje starenja, ali i u nezi kože.

Malina se u kozmetičkim preparatima koristi za hidrataciju, održava vlažnost kože i štiti ćelije od gubitka vode.

  • Borovnica. Upotrebom svežih borovnica u ishrani smanjujete rizik od kardiovaskularnih bolesti, utičete na smanjenje holesterola, a važno je i da u ishranu unosite preko potrebna vlakna. Najbolje je borovnice jesti u svežem obliku, ali zaleđivanjem se ne menja njihov sastav niti boja i izgled. Sadrže mangan, ali i vitamine C, B1, B2, tanin, pektine, šećer..Široka je primena kod bolesti digestivnog trakta, malokrvnosti, reumatizma, kožnih bolesti. Borovnica poboljšava vid, a korisna je i kod dijabetesa jer snižava koncentraciju šećera u krvi. Ulje borovnice je bogato antioksidansima. njen specifičan sastav i kombinacija vitamina je čini veoma važnom u ishrani, ali u u kozmetici. Važan je sastojak kozmetike koja sprečava starenje, pomaže suvoj i zreloj koži, ali se može pronaći i u preparatima za sunčanje ili u kozmetici za negu posle sunčanja. Hrani kožu optimalnim odnosom masnih kiselina, pomaže protiv prvih znaka starenja jer je bogata antioksidansima. U preparatima za negu kose i šamponima neprevaziđen je borac protiv opadanja kose i prevremenih sedih.

Borovnice su dobre za kožu jer su bogate vitaminima i mineralima koji štite i podmlađuju, pomažu regeneraciju kože i daju predivan sjaj.

  • Bosiljak. Njegova lekovita svojstva poznata su u našim krajevima. Glavna začinska biljka u italijanskoj kuhinji i kod nas krasi prozore mnogih domova. Već smo naučili da bosiljkom treba začiniti sosove za testeninu – posebno izdvajam pesto sos, da je odličan dodatak pečenom mesu i ribi, piletini ili morskim plodovima sa roštilja. Bosiljak ima antibakterijska  i protivupalna svojstva, a sadrži vitamin K, gvožđe, beta-karotin i magnezijum. Kombinacija ovih vitamina štiti organizam od bolesti srca i štiti krvni sistem. Podstiče apetit i povoljno utiče na varenje i ravnotežu crevne flore. Smiruje napetost, migrenu, poboljšava pamćenje i otklanja mentalni umor. Ali njegova blagotvorna svojstva prepoznala je i kozmetička industrija, tako se može pronaći u mnogobrojnim preparatima. Sastojci ove začinske biljke osvežavaju, relaksiraju i smiruju kožu pa je posebna primena u kozmetici koja za cilj ima tretiranje kože sklone aknama, osipima i pegama, ali i u anticelulit tretmanima. Bosiljak osvežava i ublažava napetost, podiže raspoloženje, revitalizuje kožu i daje joj sjaj. Smatra se da bosiljak deluje na fizičkom i duhovnom nivou, da jača imunitet i daje životnu energiju.

Masaža preparatima koja u osnovi imaju ulje bosiljka osvežava umornu kožu jer podstiče cirkulaciju, poboljšava tonus i daje sjaj.

Iskreno se nadam da vam je tekst bio interesantan, da ste saznali nešto korisno što možete da primenite u svakodnevnoj ishrani i nezi kože.

Pišite mi u komentarima vaše utiske i mišljenja, svaka vaša reč mi mnogo znači.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

 

*Informacije koje se nalaze u tekstu nemaju nameru da donose dijagnozu, da leče ili spreče neki zdravstveni problem ili neku bolest. Molim vas da se obratite doktoru za pitanja koja se odnose na specifično stanje u vezi sa zdravljem.

Advertisements

4 Replies to “Hrana za kožu”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s