Kako pojednostaviti život

 

minimalist Današnja tema nedeljnih beleški je odgovor na pitanje – kako pojednostaviti život. Izdvojila sam za vas podkaste, recepte, govore i tekstove na tu temu, koji će vam pomoći da u svom svakodnevnom životu napravite neku vrstu čišćenja. Kako da ne dozvolite stvarima da vam zakomplikuju život i naprave zbrku i nered. Krenimo zajedno:

  • Podkast- Ako pratite moj blog preko Facebooka, ovaj podkast sam već preporučila. Njegov naziv je The Minimalists i veoma je interesantan odgovor na pitanje šta je to minimalizam i kako možete živeti u tom duhu. Dvojica voditelja vas kroz međusobni razgovor i odgovore na pitanja slušalaca, na ljubazan i prijatan način uvode u ovu veoma interesantu tematiku. Možete saznati kako da živite sa onim stvarima koje su vam neophodne, kako da to postignete ako imate decu, šta je to minimalizam u poslu, u odnosima sa prijateljima, tema finansija, opremanje kuće.. Posebno izdvajam epizodu br. 56 koja za temu ima odeću i odevanje.
  • Ako volite TED Talks, nemojte propustiti govor dvojice voditelja Minimalists podkasta. Zajedno sa više od 2 miliona ljudi poslušajte inspirativan govor A rich life with less stuff. Videćete zašto ovi autori uspevaju da dopru do velikog broja ljudi. U stvari, minimalizam koju oni pokušavaju da približe nama, može da se objasni jedino na jednostavan način.
  • I jedan podkast koji na malo drugačiji način pokušava da se bavi ovom temom. Garance Dore u svom podkastu pod nazivom “Pardon My French” u razgovoru sa svojim prijateljicama, na jedan veoma opušten i ležeran način govori o jednostavnosti.  Garance Dore – u ovoj epizodi odgovara na pitanje kako reći ne i pojednostaviti svoj život, šta je to rutina i kako je postići, i zašto je važno umiriti svoj um.
  •  Kako da očistite svoj život. Jednostavni predlozi, korak po korak. Ovo je ujedno i preporuka za ovaj blog koji se zove “The private life of girl”, koji vam već pri prvom pogledu govori da je reč o minimalističkom projektu. Jednostavna estetika bloga, uvek kroz spisak navedeni koraci… često ćete se pronaći da dok čitate pomislite da to već i sami znate, ali eto, ovo može da vam bude podsetnik. U ovom tekstu blogerka je podelila čišćenje na poseban spisak za kuću, za posao, posebno odeću i kozmetiku.
  • Posebno izdvajam tekst sa prethodno navedenog bloga – 15 stvari kojih se treba rešiti. Autorka je sastavila spisak nepotrebnih stvari kojih bi trebalo da se rešimo i napravimo red u svom domu.
  • Kako utišati zvukove –  Zen navike. Kada pročitate ove jednostavne savete, videćete da neke stvari o kojima i ne razmišljamo kao što su notifikacije, aplikacije, navike, samo opterećuju već komplikovan poslovni i društveni život.
  • YouTube kanal- My Green Closet. Verena Erin je beskrajno simpatična i ljubazna, potpuno će vas opčiniti njen način širenja ideje o ekološkoj, održivoj i minimalističkoj garderobi. Za pohvalu su njeni napori da pronađe odeću kojoj se zna poreklo, stavovi o konzumerizmu, a uz to se ne plaši da razmišlja, ima dileme i sama postavlja pitanja. Jedini cilj koji ima je postizanje jedinstva sa prirodom.
  • Jednostavni recepti kada vam nije do kuvanja, sa bloga Minimalist baker su tu da vam olakšaju pripremu jela. Sam naziv bloga već vam govori da Dana, autorka i kuvarica, kreira jednostavne i brze recepte. Trudi se da da sastojci budu zdravi i prilagodljivi. Možete pronaći izvrsne ideje za uskusna jela koja sadrže 10 ili manje sastojaka, i za čiju pripremu vam je potrebno manje od 30 minuta.
  • I jedan interesantan tekst sa idejama kako da uredimo stan ili kuću – minimalistički enterijer.

Nadam se da će vam tekstovi pomoći u postizanju i dostizanju jednostavnosti, da ste saznali nešto novo ili se podsetili onoga što već i sami znate.

Pišite mi u komentarima vaše utiske i mišljenja, svaka vaša reč mi mnogo znači.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

Advertisements

2 Replies to “Kako pojednostaviti život”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s