Prirodna nega i lepota – da li su dostižni?

Prirodna nega i lepota

Ako pratite ovaj blog malo duže, primetili ste da pokušavam da promovišem čini dobro svom telu, svojoj kući i svojoj okolini koliko je to moguće. Ali pokušaj dostizanja savršenstva je nedostižan. Mesto gde živimo, posao kojim se bavimo, uslovi života i rada, sve to ima uticaj iako se mi kroz naše izbore trudimo da se zdravo hranimo i koristimo prirodnu kozmetiku. Naravno da ukoliko pojedete parče torte, popijete čašu vina to nisu greške zbog kojih treba da se osećate loše, već momenti koji mogu vašu nedelju da učine prijatnijom, a izlazak sa prijateljima zabavnijim. Ono što je važno – potrebno je biti informisan, da biste mogli da napravite izbor. Uvek se radi o izboru. Kako da to primenite i na negu i lepotu? Ako volite čistu, bez toksina kozmetiku, važno je da postoji transparentnost kada su sastojci u pitanju.

Često se proizvodi deklarišu kao prirodni, organski i u tom mnoštvu često postoji dilema kako prepoznati pravu. Pre svega kada biramo kozmetiku sertifikat je preporuka. Ukoliko se na pakovanju pronađe naziv prirodno, to ne znači da kupujte prirodni proizvod. Biljni ekstrakti mogu da budu dodati u malom procentu i te biljke prolaze kroz takve procese obrade, konzervirane su, da potpuno izgube svoja prirodna svojstva. Prirodna kozmetika mora da dostigne određene standarde i to se reguliše kroz sertifikate. Svaki proizvođač koji ispuni te standarde objaviće taj podatak na vidljivom mestu na pakovanju proizvoda.

Jedan od sertifikata koji se često može pronaći je sertifikat BDIH koji je garancija prirodnog porekla i kvaliteta proizvoda. On se dodeljuje prema veoma strogim kriterijuma Instituta BDIH. Sledeći koji je veoma važan je ECOCERT koji je garant organske proizvodnje bez upotrebe hemije, kao i stroge kontrole. I jedan seritifikat koji je već spominjan na blogu – DEMETERDemeter je svetski priznat sertifikat i odlikuju ga visoki standardi koji podrazumevaju da 90% sastojaka moraju biti iz kontrolisane biološko-dinamičke proizvodnje. Da je ovaj sertifikat veoma cenjen u svetu pokazuje i postojanje kancelarije u Briselu preko koje komuniciraju direktno sa komisijom Evropske unije. Ovaj sertifikat možete pronaći na sledećim proizvodima: na dečjoj hrani, kozmetici, piću, sušenom voću, voću, semenkama semenu, začinima, povrću, ali i mesu. Na sajtu Demeter nalazi se spisak proizvođača i proizvoda koji poseduju ovaj sertifikat, ali i napomena da spisak nije ažuriran i da je potrebno sačekati 3 meseca posle dobijanja sertifikata i odobrenja određene firme da se taj podatak pojavi na sajtu. Tako da je najsigurnije proveriti na samom proizvodu ili sajtu firme. Mi zaslužujemo da znamo šta se nalazi u proizvodima koje koristimo da bismo mogli da napravimo izbor da li želimo da nastavimo sa korišćenjem ili ne.

Uvek se radi o kombinovanju. Radimo najbolje što znamo i umemo, posebno kada je kozmetika za negu kože u pitanju. Kako izabrati sigurnu opciju? Jedan od načina je da čitamo etiketu sa sastojcima, lista hemikalija koje bi trebalo izbegavati:

 • Sodium Laureth Sulfate (SLS) – sastojak zbog kojeg šamponi, sapuni, kupke tako lepo pene. Može da izazove iritaciju kože i alergijske reakcije, jer uklanja zaštitna ulja kože.
 • Parfemi. Pod ovim nazivom se krije čitav niz jedinjenja koja su odgovorna za funkciju jetre i bubrega.
 • Parabeni. – Oponašaju rad naših hormona i na taj način remete njihovo prirodno funkcionisanje

Prirodna kozmetika se, u zavisnosti od toga da li su kozmetički preparati pripremani od biljaka iz ekološki čistih područja, biodinamički gajenih ili organskih lekovitih biljaka, deli na ekološku, organsku i biodinamičku.

Ekološka kozmetika. Isključuje prisustvo hemijskih i sintetičkih konzervansa – parabena, formaldehida, emulgator, mirisa, boja, silikona.. Proces proizvodnje mora biti brz i jednostavan kako bi sastav proizvoda bio što bliži sastavu izvornog materijala. Ova kozmetika nije testirana na životinjama i pakovana je u ekološki prihvatljivu ambalažu.

Organska kozmetika je napravljena samo od prirodnih sastojaka i od proizvoda uzgajanih organskim putem. Organic je proizvod od prirodnih, organski gajenih sirovina. Poseduje sertifikat koji potrvđuje kontrolisano prirodno poreklo sirovina. zemljište na kojem su odgajane biljke ne sme biti tretirano pesticidima i veštačkim đubrivima. Važna je napomena i da na proizvodu mora biti istaknut celokupan sastav.

Biodinamička kozmetika. Oni proizvodi koji imaju Demeter sertifikat se smatraju biodinamičkim proizvodima. Ovaj sistem organske poljoprivrede i sistema podrazumeva veoma stroga pravila koja se temelje na posmatranju poljoprivrednog gazdinstva kao zatvorenog sistema. Sistem za koji se smatra da je živi organizam, većinu semena i đubriva poljoprivrednici sami proizvode, setva i žetva se podudaraju sa ritmovima prirode. Rad na ovim dobrima je usmeren da se postigne sklad sa okolinom i drugim organizmima. Zato se ovaj sertifikat smatra najviši stepenom organske poljoprivrede u svetu.

Izgled kože može biti posledica ravnoteže ili neravnoteže, kroz promene na koži često se manifestuju procesi koji su počeli duboko ispod površine. Koža je jedan od organa koji telo koristi za eliminaciju otpadnih materija. Ako neki od ostalih eliminacijskih sistema poput bubrega, jetre, creva ne funkcioniše pravilno, koža može biti preopterećena. Ako primetite da se nakon uzimanja određene hrane stanje kože pogoršava, izbacite te namirnice iz jelovnika na neko vreme kako biste proverili da li će to napraviti razliku. Iako to može da bude dug proces za koji će vam biti potrebno dosta strpljenja, isplatiće se na duge staze.

Ako želite čistu, zdravu kožu treba pristupiti nezi iz različitih uglova. To nije kratak i lak posao, i podrazumeva da kontinuirano pratite sebe i svoj stil života. S vremenom biste mogli da shvatite da vam organizam preko kože poručuje šta mu odgovora, a šta ne. Važno je slušati svoj organizam i pronaći ono zbog čega se osećate dobro.

Priroda i njeni sastojci kao deo nege kože su široka tema i ovo je samo mali pokušaj da se postave pitanja i daju neki odgovori. Kada poželite da naučite više o tome, pojavi se veliki izbor informacija. Nadam se da vam se dopao moj izbor, jer su to podaci koje i sama koristim prilikom izbora kozmetike.

Da li koristite prirodnu kozmetiku? Imate li neku preporuku? Pišite mi u komentarima, svaka vaša reč mi mnogo znači. 

Do sledećeg čitanja,

Tanja

Advertisements

7 Replies to “Prirodna nega i lepota – da li su dostižni?”

 1. Puno ti hvala na super tekstu. Mi koji čitamo već duže primijetili smo tvoj cilj 😀 Ovih dana baš mijenjam prehranu, kozmetiku dulje mijenjam. Ne radim drastične promjene, ali sam ponosna na sebe. Tekst je došao u pravom trenutku 🙂

  Liked by 3 people

 2. Hvala na korisnim informacijama. Nisam neki korisnik kozmetike, odmah da se razumijemo, osim ako ne računate Labello 😀 Ali mi je ovo za ove štetne sastojke veoma korisno. Za paraben sam znao od prije. Od sad gledam sve 🙂

  Liked by 2 people

 3. Hvala ti na ovom odličnom i korisnom tekstu 🙂 Potpuno sam luda za kozmetikom, više preparativnom nego dekorativnom, i jako mi je stalo do toga što stavljam na lice. Trudim se koristiti što prirodniju kozmetiku, ako ne i potpuno prirodnu. I važno mi je da nije testirana na životinjama. Volim mijenjati i isprobavati nove brendove ali najčešće i već duže koristim Origins (kojeg nema za kupiti u Hrvatskoj pa se snalazim kako znam i radim zalihe na putovanjima) i Ahavu koju sam otkrila u Izraelu nakon što sam zaboravila ponijeti kremu 😀 i koja se na sreću može kupiti kod nas.

  Liked by 2 people

  1. Nema na čemu, hvala na divnom komentaru :). I ja vodim računa da kozmetika ne bude testirana na životinjama i pokušavam da u ponudi koju imam izaberem najbolje. Naravno, kad god mi se pruži prilika kupujem u inostranstvu, jer je ponuda mnogo bolja. Hvala ti na preporukama, upisano za sledeću kupovinu. Veliki pozdrav! 🙂 ❤

   Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s