Boje i mirisi raspoloženja

Boje i mirisi(1).png

Što je ritam života brži, ljudima je sve teže da se opuste. Umesto da odmaramo mi i dalje planiramo, smišljamo, preračunavamo… Živeti u skladu sa prirodom je ideal. U ovim divnim, sunčanim danima možemo da podstaknemo osnaživanje tela svežim voćem i povrćem. Priroda već sadrži sve odgovore. Naše raspoloženje se poboljšava kada smo okruženi omiljenim mirisima i bojama. Boja zidova kancelarije, zidova u stanu, boja odeće, sve to može da deluje pozitivno ili negativno. Samo neki od mirisa kojima možete osvežiti svoj životni prostor kroz eterično ulje ili parfem koji koristite su:

 • Limun. Ovaj miris je povezan sa energijom Meseca, dovodi do pročišćavanja. Poboljšava kvalitet prostora, i duhovno i fizički. Pozitivno deluje na imuni sistem, bogat je vitaminom C, neutrališe toksine u krvi i probleme sa imunim sistemom.
 • Limeta. Ovaj ekstrakt podstiče ljubav i zaštitu. Antiseptik, deluje antivirusno i odlično je za dezinfekciju što ga čini dobrim za respiratorne probleme. Ovaj miris pozitivno deluje u situacijama pojačanog straha i negativnih osećanja.
 • Žalfija. Samonikla biljka koja raste na suvim terenima i priobalskim područjima. Povećava samopouzdanje, radost, poverenje i donosi unutrašnji mir. Žalfija je antidepresiv i pozitvno utiče na umirenje uma i tela. Prečišćava krv, deluje protiv znojenja, protiv bakterija i gljivica, a dokazan je i kao sedativ
 • Kedrovina – kedar. Uliva sigurnost i toplinu. Povećava moć memorije. Svežina kojom odiše odvešće vas daleko od žamora gradske vreve i stresne svakodnevnice. Ako miris posmatrate kao lek, onda je kedrovina jedna od takvih mirisnih nota. Dokazano je efikasan prirodni lek za disajne organe, protiv kašlja i bronhitisa. Često se plućnim bolesnicima preporučuje šetnja četinarskom šumom.
 • Pačuli. Oplemenjuje čula, balansira hormone koji utiču na depresiju i anksioznost. Ulje koje se dobija detilacijom listova, godinama se koristi kao miris. Njegova reputacija afrodizijaka donela mu je važno mesto u industriji parfema. Podjednako se koristi i u pravljenju muških i ženskih senzualnih mirisnih nota. Ovo je jedan od mirisa koji ili obožavate, ili ne možete da podnesete. Ako vam se dopada ova mirisna nota trebalo bi da znate da ima pozitivne rezultate kod smirivanja strahova, napada panike i depresije.

Svako od nas ima svoju boju, onu koja nas opušta ili ona koja deluje stimulativno. Ali teorija o bojama donosi informacije šta koja boja simbolizuje, kakvu energiju donosi i kako deluje na ljude. Za radost narandžasta, za vitalnost crvena, za uspostavljanje ravnoteže zelena. Boja koja povećava samopouzdanje je ljubičasta, žuta je uspešna u povećanju intelektualne sposobnosti.

 • Plava. Boja intuicije, njeni tonovi deluju opuštajuće. Pogodno je koristiti ovu boju za prostorije za oporavak.
 • Crvena. Ova boja pokreće na akciju, stimuliše nervni sistem, oslobađa adrenalin.
 • Žuta. Mudrost i intelekt – to govori ova boja. Pomaže prilikom umnih napora. Deluje relaksirajuće, ima moć detoksikacije organizma, stvara pozitivnu energiju.
 • Zelena. Donosi mir i ravnotežu. Uspostavlja balans nervnog sistema. Ako se ne osećate dobro, šetnja po pparku ili u prirodi kada ste okruženi zelenilom pomoći će vam da povratite energiju.
 • Ljubičasta. Umiruje psihu, jača intuiciju, stimuliše emocije, pročišćava misli. Ova boja je dolična za meditaciju. Održava harmoniju i ravnotežu u organizmu. Deluje kao sedativ, prava boja za opuštanje.

Živeti život u boji je važno i to kao izboru boje koja odražava vašu ličnost i individualnost. Verujem da ne treba biti povučen trendovima kada je izbor boja u pitanju, već pronaći svoj stil. To važi i za odevanje, ali i za uređenje doma. Pokušajte da napravite izbor različitih boja i materijala i to sve u cilju postizanja što prirodnijeg izgleda. Razigrano i rustično, glasno i tiho, toplo i hladno – iako imate ograničen izbor boja, možete se igrati kontrastima kroz korišćenje različitih materijala i oblika. Izaberite prirodne materijale kao što su drvo, bambus, prirodni kamen i uz dodatak pamuka, vune, svile možete postići lep efekat. Elegantno sa neusiljenim šarmom.

Boje peska kombinujte sa zelenim i plavim tonovima, tako ćete prostorijama dati dozu prostranstva. Svetao enterijer može da se ukrasi sa malo boje kao naprimer zeleno koje dodaje dozu svežine u sobama sa prirodnim bojama. Ne zaboravite na biljke – uvek je dobra ideja da paprat, kaktus ili fikus ulepšaju životni prostor.

Proleće je obeleženo pastelnim bojama, koje mogu biti zastupljene na tekstilu kao načinu da boje upotrebite u uređenju prostora. Omiljeni tonovi, osvežavajući detalji mogu dobiti jači efekat ako ih iskoristite u jastučićima zemljanih boja. Sobno zelenilo koje dobijate pri pogledu na jastuke od pamuka odmah menja raspoloženje. Prirodni zemljani, zelenkasti i plavkasti tonovi, poželjni su u domovima.

Ukoliko imate mogućnost, još uvek nije kasno da zasadite cveće. Prizovite boje neba, sunca, trave, cveća..

Ako je i vas ponela energija proleća, nadam se da vas je tekst inspirisao kojim mirisima i bojama možete da oplemenite svoj život. Iskreno se nadam da inspiracija stiže u pravom trenutku. Pišite mi vaše utiske, svaka vaša reč mi mnogo znači.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

Advertisements

7 Replies to “Boje i mirisi raspoloženja”

 1. Tekst je super. Baš sam nedavno razmišljala o dejstvu boja, i eto tvog teksta, tako da stvarno stiže u pravi čas. 🙂 Pre par nedelja sam tako razmišljala da pripremim tekst o podkastima, uđem na Bloglovin’ i eto tvog. 😀 Hvala što mi ispunjavaš želje ❤

  Liked by 1 person

   1. Molim. 🙂 Što se podkasta tiče, još uvek sam početnik, pa mislim da će taj tekst ipak pričekati. 😀 Za sada mogu da ti preporučim “Tiny leaps, big changes” – njega najviše slušam, zato što lakše doziram kraće forme. Teme su raznovrsne, sa istom suštinom – mali koraci dovode do ogromnih pomaka. Ako mu budeš dala šansu, javi mi kako ti se čini. 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s