Letnji zen // voda + voće

Infused water(1)

Leto je idealno vreme da iskoristimo sve njegove blagodeti. Odmor, umereno izlaganje suncu i hidratacija – prava kombinacija i koraci ka postizanju balansa uma i tela. Sunce je izvor energije, stvara život, predstavlja jedan od najblagotvornijih lekova koje može sprečiti oboljevanje našeg organizma. Prepustite mu se umereno, sa odgovarajućom negom i uzvratiće vam zdravljem. Sa sunčevim zracima treba postupati kao sa svakim lekom – treba pronaći pravu dozu a previše je, u svakom slučaju, štetno. Oni koji se redovno izlažu suncu, primećuju da im to izlaganje koristi, ako slušaju svoje telo. Jer crvenilo i opekotine na koži poruka su da smo preterali.

Iskoristite leto kako biste umirili svoj zaposleni um i potpuno se opustili. Inspiracija da usmerite pažnju na svoje telo, a onda i na unutrašnji svet koji vam je dostupan kada se zagledate u sebe. Pokušajte da u ovom periodu primenite snagu rituala. Pravo je vreme da počnemo da primenjujemo sledeće korake:

 • Toplo-hladno tuširanje
 • Optimalna ishrana
 • Hidratacija
 • Odmor i spavanje
 • Balans uma i tela

Svi smo svesni da voda održava naš um i naše telo, direktno utiče na izgled kože i održavanje sveopšte forme. Ali mnogi se bore sa preporukom dnevnog unosa vode. Zato je tu voda sa ukusom, način da sami “začinite” vodu po sopstvenoj želji i na taj način olakšate unos tečnosti. Ovo je trend kojim se voda obogati ukusima, tako da je lakše dostići preporučenu dnevnu dozu, a i veoma je prijatnije.

Voda sa ukusima je mnogo više od dobrog i prijatnog ukusa, ona pomaže da se ubrza metabolizam i poboljša izgled kože. Jedino pravilo koje mora da se sledi – iskoristite voće i začinske biljke koje volite.

Savet je da koristite voće organskog porekla, važno je da znate da li su korišćeni pesticidi.

Infused water(2)

Prvi predlog vode sa ukusima:

 • 1 l vode
 • 1/2 krastavca (iseckan na kolutiće)
 • 1 limun (iseckan na kolutiće)
 • par listova nane (menta)

Šta ovu vodu čini posebnom? Pre svega, bogata je vitaminom C i samim tim, donosi i mnogobrojne dobroboti koje ovaj vitamin poseduje. Štiti ćelije od oksidativnog stresa, poboljšava oporavak ćelija i pomaže prizvodnju kolagena. Krastavac ubrzava metabolizam i sprečava dehidrataciju. Nana dodaje prijatan ukus i posebnu svežinu.

Infused water

Drugi predlog:

 • 1 l  vode
 • 50 gr jagoda
 • 50 gr borovnica
 • semenke jednog nara
 • par listova nane (menta)

Nar je bogat vitaminom C, mineralima i antioksidansima, što znači da našoj koži pruža regeneraciju i ima umirujuće dejstvo. U kombinaciji sa jagodama i borovnicama, koje su takođe bogate vitaminom C, čini pravi osvežavajući i okrepljujući napitak.

Recepti su samo ideje i ne morate strikno da se pridržavate preporučene gramaže i količine. Jedini savet kojeg bi trebalo da se pridržavate je da ostavite par sati voće u vodi da bi se ukusi opustili, a onda uživajte. Možete dodati kockice leda, ako volite da pijete hladno.

Još neki predlozi su borovnica – limun -nana ili narandža – bosiljak. Možda malina – limeta. Ovo su samo neke kombinacije koje sam i sama pravila, a na vama je da pronađete ukus koji se vama najviše dopada.

Uz sunce, dobru knjigu i omiljeni ukus vode, biće nam mnogo lakše da dostignemo letnji zen. Uživajte!

Ostavljam vas da pronađete omiljenu kombinaciju i ne zaboravite da pijete dovoljno tečnosti u toku dana. Takođe vas pozivam da u komentarima napišete da li vam se tekst dopada i ostavite svoje predloge. Svaka vaša reč mi mnogo znači.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

 

Advertisements

4 Replies to “Letnji zen // voda + voće”

  1. Draga Miljana, hvala najlepše na vremenu izdvojenom za čitanje posta i komentarisanje. Nije mi namera da se potpisujem na slike, već mi se iskreno činilo da je bolje zbog Pinteresta. Ponekad napišem i naslov posta preko slike. Ali, sad vidim da se može protumačiti drugačije… hvala na komentaru. 🙂

   Like

   1. Molim, rado čitam tvoje tekstove, a ovo prosto nisam mogla da ne primetim, jer sam istu fotografiju pre godinu dana koristila za ilustrovanje nekog teksta. Imaju logike i tvoja i moja ideja, ali koliko sam ja shvatila stavljanje imena (bloga) na sliku, tako je obeležavaš da drugi ne mogu da je koriste bez tvoje dozvole… Nadam se da ne zameraš. 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s