Mala pomoć iz prirode za vrele, letnje dane – neven, kamilica, aloe vera

Aloe vera

Sunce je glavni izvor vitamina D i veoma je lako prepustiti se njegovim čarima, posebno ako odete na toliko željeni i očekivani odmor. Odgovorno izlaganje suncu i redovna upotreba krema sa SPF faktorima, postaju naša realnost. Čak i da ste veoma oprezni prilikom izlaganju suncu, može vam se desiti da dođe do promena na vašoj koži – isušivanje, crvenilo, akne… Zato je tu mala pomoć iz prirode u vidu aloe vere, nevena i kamilice. Bez obzira da li ste u mogućnosti da ih koristite u svežem obliku ili prerađene u kozmetičkim proizvodima, uvek možete da ih iskoristite u svojoj redovnoj nezi kože.

Ako zaboravite da namažete kremu sa SPF faktorom i koža vam se zacrveni – tu je aloe vera. Aloe vera je odlična kao prva pomoć ukoliko izgorite na suncu. Jedino što treba paziti prilikom kupovine (ukoliko ne možete da je koristite u svežem obliku) je da proizvod ne sadrži alkohol ili dodatne aditive. Takvi dodaci loše utiču na kožu i dodatno je isušuju. Kada se nanese na kožu aloe vera gel može imati antiinflamatorne, antioksidativne i antiseptičke osobine što ga čini idealnim za upotrebu na sitnim opekotinama, kao i pri ublažavanju posledica crvenila. Vitamini koji se nalaze u aloe veri olakšavaju bol i povećavaju imunitet. Visoko hidratantna aloe vera je dobra opcija za one koji traže optimalnu hidrataciju kože, kose i kože glave, bez dodatnih ulja. Kada se konzumira sveža može biti korisna za one koji pate od stomačnih problema, kao što su čir ili konstipacija.

Neven

Neke naše male, loše navike kojih ne možemo da se odreknemo mogu uticati na izgled kože – premalo sna, nedovoljan unos tečnosti ili previše šećera u ishrani. Iako možda pokušavamo da ove navike držimo pod kontrolom, one u pojedinom periodu mogu prouzrokovati promene na koži kao što su crvenilo ili akne. Zato su tu kao prva pomoć neprevaziđeno eterično ulje čajevca, kao i neven. Uz neverovatne, umirujuće osobine cvet žutog nevena može se koristiti za lečenje celog organizma. Njegove moći u obnovi, zaštiti kože i negovanju problematične kože, poznate su vekovima na području Evrope. Linolna kiselina koja je prisutna u biljci pomaže smanjenju upale, samim tim deluje da koža pogođena ekcemom, dermatitisom ili aknama ozdravi. Neven pomaže da se poveća protok krvi u celom organizmu, što dovodi do povećanja dovoda kiseonika na problematični deo i bržeg zarastanja rana. Pomaže i povećanju čvrstine i otpornosti kože. Možete ga koristiti kao dodatak kremama i losionima za telo, u kupkama ili kao čaj.

Kamilica

Tako sveprisutna i tako moćna – kamilica je idealna u ublažavanju opekotina od sunca, kao pomoć za suvu kožu, ali i za bolove u stomaku. Ona je fantastična, a u isto vreme tako je jednostavno iskoristiti sve njene dobrobiti. Prvobitno je rasla u Evropi, da bi se proširila širom sveta i počela da čini čuda u otklanjanju bolova, kao i promena na koži. Ne treba zanemariti i da je veoma prijatnog ukusa, tako je brzo postala popularna i kao čaj. Kao biljka za uzgajanje laka je za održavanje i brzo se proširuje. Kao samo neke od njenih dobrobiti treba izdvojiti da – smiruje promene na koži, ublažava nesanicu, umiruje stomak, dobro utiče na umanjenje stresa. Njena antibakterijska svojstva dobro su se pokazala u borbi protiv infekcija i kod umanjenja crvenila kože. Odlična je i kao hidrolat ili tonik. Ako možete, izaberite sveže ili suve cvetove kamilice, tako možete sami napraviti mešavinu čaja ili koristiti kao kupku. Smirujuća svojstva kamilice su veoma blaga i odgovaraju većini ljudi, posebno u letnjem periodu kada je koža više izložena suncu.

Volela bih da čujem koje prirodne proizvode vi koristite ukoliko imate promene na koži prouzrokovane suncem. Imate li preporuku za neki proizvod? Biće od pomoći da čujem i vaše predloge i savete iz prve ruke. Pišite mi, svaka vaša reč mi mnogo znači.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

Advertisements

5 Replies to “Mala pomoć iz prirode za vrele, letnje dane – neven, kamilica, aloe vera”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s