Dokazani sunčani saveznici

citrusi

Sunce kao izvor energije i vitamina može biti naš saveznik. Što se tiče sunca u ishrani, tu su citrusi. Citrusi poput malog sunca donose energiju kako svojim bojama, tako i neodoljivim aromama. Citrusi ili agrumi, jednostavno isijavaju Sunčevu energiju. I to je dodatni dobitak pored njihovih već jarkih boja i fantastičnog ukusa i mirisa. Iz jugo-istočne Azije su se proširili svetom i sada se mogu pronaći na svim trpezama. Samo neke od biljaka iz ovog roda su limun, limeta, narandža, mandarina, klementina, grejp…

Citrusi donose mnogobrojne zdravstvene dobrobiti. Možda najpoznatiji je da su postali sinonim za lečenje prehlada i jačanje imuniteta prirodnim vitaminom C. Vitamin C umanjuje rizik zgrušavanja krvnih sudova, uravnotežuje nivo holesterola u krvi. Pored toga važan je i za održavanje zdravlja pluća i dobrog vida. Neka od njihovih važnih svojstava je da sadrže limunsku kiselinu i biljno vlakno pektin, što direktno utiče na pospešivanje varenja i uklanjanje štetnih materija iz organizma.

Za podsticanje metabolizma nakon spavanja i kao već dobro poznatu tajnu okrepljenja, preporuka je da se popije čaša mlake vode sa sokom isceđenog limuna. Umesto šoka za organizam koju donosi šolja kafe, možemo sebe da počastimo sebe laganim buđenjem i šoljom tople vode sa limunom. Par trenutaka da se naš organizam postepeno razbudi.

Limun zaslužuje svu našu ljubav, a zauzvrat pruža mnogo. Poreklom iz Azije, dugo je bio poznat kao pomoć u medicini, ali i kao ukrasna biljka. Početkom 19 veka javlja se i veća proizvodnja u Severnoj Americi, čime se kroz uzgoj većeg broja plodova, povećava i njegova upotreba. Raste i razumevanje svih njegovih dobrobiti. Posebno se izdvaja u praksi Ajurvede koja koristi limun i limunov sok za detoks organizma. Samo neke od dobrobiti koje limun poseduje su da reguliše PH vrednost organizma, poboljšava detoks tela, prečišćava kožu, umanjuje zapaljenja, izbeljuje zube, smanjuje pojavu peruti…

Još jedan citrus koji može postati vaš novi najbolji prijatelje – narandža. Ona štiti vašu kožu jer je bogata antioksidansima, posebno je za to zaslužan beta karoten. Time utiče i na sprečavanje starenje kože. Važan je borac protiv infekcija, pojačava funkcije mozga i već dobro poznato svojstvo, pojačava imunitet.

Ako želite da vodite računa o kalorijama, činjenica je da su svi agrumi niskokalorični. Posebno se izdvajaju grejp i pomelo. Ukoliko niste probali, prepučujem vam da prilikom sledeće kupovine pronađete i pomelo. Njegov ukus je mnogo prijemčiviji, ako ne volite gorčinu koju donosi grejp.

Osim lepog i prijatnog ukusa, vitamina i doborobiti koje imaju, mirisi citrusnih nota su i dokazani antidepresivi. Eterična ulja pomažu protiv ankcioznosti, panike, nesanice, premorenosti. Ako volite da sami pravite osveživače vazduha ili koristite aroma lampe, možete slobodno da upotrebite i eterična ulja citrusnih nota jer osim prijatnog mirisa ona i dezinfikuju vazduh.

Citrusni mirisi povećavaju koncentraciju, bistre um i pozitivno deluju na motivaciju. Ukoliko vam je potrebno da se usresredite na posao, posebno se izdvaja eterično ulje limuna jer dodatno podstiče aktivnosti mozga.

Ako vas brine kako i koliko su plodovi agruma tretirani pesticidima, možete smanjiti uticaj hemikalija na jednostavan i prirodan način. To učinite tako što ćete plodove oprati u vodi sa dodatkom nekog prirodnog, dezinfikujućeg sredstva kao što je soda bikarbona.

Boje imaju veliki uticaj na našu podsvest. Plodovi citrusa svojom bojom u tanjiru i ishrani donose i dobro raspoloženje. Dokazano je da žuta hrana, samo svojom bojom, dodatno stimuliše nervni sistem. Žuta boja hrane poboljšava memoriju, dok narandžasta otvara apetit. Narandžasto voće poseduje beta karoten i jak je antioksidans. Slobodno unesite više sunca i u svoju ishranu, vaš organizam će vam biti zahvalan.

Citrusi su izvor neograničenih ideja i prilika kako ih iskoristiti – od hrane, preko eteričnih ulja do boja u ishrani. Nadam se da vam se dopadaju ideje. Da li i vi volite citruse? Da li ih koristite u svakodnevnom životu i kako? Pišite mi vaše predloge i utiske.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

 

Advertisements

6 Replies to “Dokazani sunčani saveznici”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s