Kako započeti wellness putovanje?

Wellness putovanje

Leto se bliži kraju i vreme je da razmislimo o novim počecima. Ovde mislim na onaj osećaj koji donosi septembar – nešto novo, nove odluke, početak nečeg novog i uzbudljivog. Kako pronaći balans kroz male promene u našem svakodnevnom životu? Ovo jeste individualno pitanje i još ličniji odgovor, ali vam donosim par koraka koje pokušavam i sama da primenim. Znate ono idealno jutro kada se naspavate snom koji je trajao oko 8 sati, probudite se bez budilnika, onda meditirate i pijuckate zeleni čaj dok u glavi prolazite kroz dnevnik zahvalnosti… ni ja! Wellness putovanje smatram u stvari, pokušajem pronalaženja balansa i ovo su mali koraci koje možemo da usvojimo.

10 jednostavnih koraka kako započeti wellness putovanje:

 

  1. Dovoljno sna. Ostaviću vas uz TED govor Arianne Huffington o važnosti sna, govor traje oko 4 minute ali je veoma efektan. Postoje realna ograničenja i previše obaveza koje nam se nameću u toku dana. Sama tema i pitanje kako spavati dovoljno je interesantna, ali istovremeno i kontraverzna jer sam sigurna da će odgovori i reakcije počinjati sa “Ali ja moram…”. I to je najveća istina, odgovor na ovo pitanje je individualno.
  2. Unosite dovoljnu količinu vode. Znam ovo je već toliko puta rečeno, ali zato što je veoma važno. Nedovoljan unos vode dovodi do dehidratacije. Voda je važna za zdrav organizam koji dobro funkcioniše.
  3. Postanite aktivni. Krećite se što je više moguće. Šetnja, sport, planinarenje vikendom, vožnja bicikle, joga… izbor je vaš. Prema vašim mogućnostima i interesovanjima.
  4. Informišite se. Ova tema je malo komplikovanija, jer iziskuje od vas da svoje vreme iskoristite za pronalaženje informacija. Vrlo često je potrebno informacije proveriti više puta i ono što je veoma važno, potrebno je da izvor informacija bude odgovorna osoba koja reči može da potkrepi činjenicama. Važno je i koristiti zdrav razum, ali tu već imam poverenje u vas.
  5. Inspiracija. Pronađite sajt, osobu, instagram nalog koji vas svojim načino života inspirišu da i vi to dostignete.
  6. Unapred spremite hranu za posao. Ukoliko vam obaveze dozvoljavaju i možete d aodvojite samo malo vremena, ovaj korak će vam pomoći u dostizanju opšteg zdravlja. Spremajući svoju hranu znamo koje namirnice koristimo, pravimo sami kombinacije nutrijenata koji su nam potrebni, možemo da utičemo na smanjeni unos nezdravih masti i šećera. Kao inspiraciju ostavljam vam link ka 25 jednostavnih recepata koji će vam pomoći da odlučite šta da spremite.
  7. Nova oprema. Bez obzira da li je u pitanju novi kuvar ili nove trenerke za vežbanje, ovo će vam pomoći da unesete novu energiju u ove, možda pomalo, jednolične zadatke. Nešto novo kao ohrabrenje i podsticaj u dostizanju cilja.
  8. Odredite cilj. Budite realni u određivanju koraka na putu ka cilju. I ne zaboravite da je svaki početak težak, iziskuje mnogo energije i odricanja. Nagradite sebe za trud, malim koracima možete daleko stići. Možete postaviti dnevne ili nedeljne zadatke, a zatim mesečne ili ako ste ambiciozni, godišnje zadatke. Nemojte sebi postavljati nedostižne dnevne zadatke ili cilj koji realno ne može da se postigne u određenom periodu. Ostavite mesta za greške, mala odustajanja i nepredviđene životne okolnosti. Važno je pronaći svoj put.
  9. Ne pokušavajte sve odjednom. Iako u vama postoji i jaka želja i plan koji može da se ostvari, ne pokušavajte da pravite velike promene od ponedeljka ili od prvog u mesecu. Uvodite male promene, bez osećaja krivice
  10. Okrenite se prirodi. Odvojite pogled (i sebe) od kompjutera, telefona, televizora. Ovde ne mislim samo na odlazak u prirodu, već i na hranu koju sami uzgajate (znam, sad sam preterala jer nemaju svi tu mogućnost) ili koju kupujete od proverenih proizvođača.

Želim vam srećan početak, šta god poželite da to bude.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

Advertisements

6 Replies to “Kako započeti wellness putovanje?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s