Cveće u nezi kože

Cveće u nezi kože

Priroda nam može pružiti mnogo, ona je izvor hrane, predivnih predela, kao i važnih sastojaka koje koristimo u nezi kože. Posebno se izdvaja cveće koje svojim bojama i opojnim mirisom deluje, moglo bi se reći, magično. Ali, osim lepog izgleda i opijajućeg mirisa, cveće ima i druge dobrobiti koje možemo iskoristiti u pravilnom negovanju svoje kože. U stvari, cveće je decenijama i vekovima imalo i važnu ulogu u borbi protiv infekcija, bolova u stomaku i promena na koži.

Niste sigurni gde početi? Ovo su ukratko imena cveća na koje možete naići u kozmetičkim proizvodima.

  • Kamilica

    Jednostavno nezaobilazna. Postoje zapisi da su stari Grci i Rimljani poznavali dobrobiti kamilice i koristili je kao lek, piće i miris. Zato, ne treba da nas čudi što je kamilica jedna od retkih biljaka koja ima tako široku upotrebu. Pre svega koristi se za zube, zubobolje, akne, alergije, osip, ekcem, posekotine. Ako ste u dilemi, kamilica je dovoljno snažna da umiri promene na koži, i dovoljno nežna da neguje. Šampion je u podmlađivanju kože. Posvetljava, umiruje zapaljenja, povećava protok krvi. Ima sposobnost jačanja kapilara i smanjenje crvenila kože. Takođe, odlično se bori protiv zapaljenja  i infekcija koja su uzročnik promena na koži i opadanja kose. Moj predlog je da kamilicu korisitite u prirodnom obliku, ili kao hidrolat ili kao čaj. Kamilica je odlična u nezi svih tipova kože i najčešće svima i odgovara. Biljka kao što je kamilica, je u stvari dokaz da je za negu kože uvek bolje izabrati prirodno.

  • Ruža

    Miris koji se nekima dopada, a nekima ne. Ali ruža je jednostavno šampion kada je nega kože u pitanju. Bez obzira da li je u pitanju ružina vodica (tonik) ili ulje koje umasirate u kožu – bilo koji način uvođenja ruže u kozmetičke rituale je dobar način. Ruža deluje antiinflamatorno, antibakterijski, antioksidativno, ubrzava hidrataciju. Ono što je važno, ruža je bogata vitaminom C i to na način koji je manje agresivan za kožu u odnosu na citruse, što je čini savršenom za lagane pilinge bez uzrokovanja crvenila. Bogata je vitaminima, mineralima i antioksdantima, savršena je u negovanju suve kože i kože sklona aknama. Ružino ulje nadoknađuje gubitak vode iz kože i smanjuje koncentraciju kortizola (stresnog hormona) u organizmu. Ovo ulje se koristi i u aromaterapiji, jer deluje umirujuće.

Orhideja

  • Orhideja

Verovatno vam je orhideja poznatija kao miris nego kao veoma moćan saveznik u isceljenju kože, ali latice orhideje su majstorski zaštitnici. Orhideja je mnogo više od prelepog cveta, njen ekstrakt umanjuje sitne linije i bore na licu, deluje kao antioksidant. Održava vlažnost kože i hidrataciju, umiruje eventualne promene na koži i čini kožu lepšom. Ne samo da ulje orhideje može pomoći u zaštiti kože, ono je veoma hidratantno i štiti kožu od spoljašnjih zagađenja. Ukoliko proizvod sadrži orhideju, to znači da će vam pomoći da vaša koža zadrži vlagu i samim tim ostane zdrava i lepa.

  • Jasmin

Suva koža? Zatvorene pore?  Jasmin u kozmetičkim proizvodima donosi poboljšanje. Osim veoma prijatnog mirisa, jasmin je i veoma hranljiv za kožu. Bogat antioksidansima, može pomoći koži u borbi sa svakodnevnim, štetnim faktorima životne sredine. Ovaj delikatni cvet takođe poseduje antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva zahvaljujući prirodnim jedinjenjima. Odličan je u borbi protiv nedostataka na koži, ali ne samo u tome.  I budimo iskreni, miris je neodoljiv. Sam miris jasmina utiče na bolje rapoloženje i umanjuje ankscioznost. Jasmin umiruje i štiti. Tradicionalno se koristi u zaštiti kože i ima za cilj da poveća elastičnost, pomaže da se balansira prirodna vlažnost i umanji suvoća.

  • Hibiskus

Osim ukusnog čaja, hibiskus može biti i sastojak vaše dnevne nege. Posebno se izdvaja u proizvodima za negu kose. Jedna od njegovih važnih osobina je da utiče na rast kose, gušću dlaku, a istovremeno je veoma blag za skalp. Pomaže da se kosa lakše raščešlja i da nema ispucale krajeve. Ova biljka prirodno utiče na skladištenje vode i hrane u membranama – pomaže da oštećena kosa dobije sjaj i zadrži potrebnu vlagu. Hibiskus se smatra biljkom veoma  važnom u borbi protiv starenja kože. Povećava elastičnost kože i daje joj mladalački sjaj. Istovremeno utiče da koža bude čista, bez akni i zatvorenih pora. Organske kiseline iz hibiskusa vraćaju vašu kožu u stanje harmonije i donose joj prirodni sjaj.

Ako su vam se predlozi svideli, pišite mi.

U prirodi uvek možemo pronaći izvor sastojaka za negu kože. Zato, ovaj tekst završavam sa nastaviće se

Do sledećeg čitanja,

Tanja

 

Advertisements

3 Replies to “Cveće u nezi kože”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s