Šta je za vas briga o sebi? Jednostavni saveti kako je praktikovati

self-care

Možda se i vama desilo da u mnoštvu obaveza zaboravite da brinete o sebi. Znam, zauzeti se. Ali, ako ne pronađete vreme da brinete o sebi, desiće vam se situacija kada ćete biti toliko umorni i odsutni da nećete moći da brinete ni o drugima. Ne, neću vam držati pridike ili dati savet koji sadrži kupovinu preskupih proizvoda, već samo one male korake koje pokušavam i sama da praktikujem. Kao i uvek, tekst ne sadrži striktna pravila koja moraju da se poštuju ili one savete koji isključuju nešto potpuno drugačije. Ne, ovo će biti samo mali podsetnik šta praktikujem u pokušaju da ne zaboravim i brigu o sebi kao važnoj dnevnoj obavezi.

Briga o sebi – oni koraci koje preduzimamo u cilju očuvanja, poboljšanja opšteg zdravlja i dobrobiti. Znate, to je ona engleska reč self-care, koja ne može drugačije da se prevede nego briga o sebi.

Zašto je važno da izdvojimo vreme za sebe? Za mene, praktikovanje onih stvari koje smatram brigom o sebi je, u stvari, način da funkcionišem najbolje što mogu, tako da i drugima mogu da pružim najviše.

Spavanje

I odmah kod prvog predloga (saveta), kontraverzna tema. Ovaj korak je individualan, ne samo zbog vašeg načina života, posla kojim se bavite, grada u kojem živite (udaljenosti posla od kuće i načina prevoza), porodične situacije, već i zato što svako od nas najbolje zna koliko sna mu najviše odgovara za neometano funkcionisanje.

Izdvojila sam ovaj korak, jer mislim da smo u modernom svetu u kojem živimo, svakodnevno izloženi bezbrojnim informacija. Mi, u stvari, živimo u onom strahu koji je proizvod tog savremenog života, a to je strah da ćemo nešto propustiti. Zato su društvene mreže na vreme napravile aplikacije za telefone, da slučajno ne propustimo novu objavu na facebooku ili sliku na instagramu.

Istina je već i sama jasna – propustićemo nešto. I da, biće sve ok. Vodite računa o sebi i bez čitanja vesti pred spavanje. Sve će to i sutra biti aktuelno.

Hrana

Ostajemo pri temama koje izazivaju rasprave, ali nećemo se raspravljati. Pronađite balans. Pronađite šta vama odgovora, bez ograničavanja, bez prekora. Uživajte u pripremi hrane. Meni se dopadaju sajtovi sa vegetarijanskim i veganskim receptima zato što se trude da naprave kombinacije različitih vrsta povrća i začina. Veoma su kreativni u tome i uvek možete pronaći dobre ideje za sledeći ručak. A ako niste vegan/vegetarijanac, onda uz to možete da pripremite meso.

U poslednje vreme me zaintrigirala ayurveda i njen način ishrane. Ono što mi se posebno sviđa je da promoviše kombinovanje i prilagođavanje. Veoma je široka tema, ali ako vas interesuje javite mi, mogla bih da vam preporučim one koji znaju mnogo više o tome. Ja sam samo neko ko to smatra ineteresantnim i dosta tačnim (barem za moj organizam i ono što već praktikujem).

Živim u ubeđenju da su mnogi ljudi nervozni baš zato što su gladni (svojim izborom), jer drže dijete koje misle da će im pomoći ili pokušavaju da smršaju tako što preskaču doručak. Gladni i nervozni nećemo daleko stići.

Vežbanje

Vreme je da vam priznam nešto (oni koji me i lično poznaju to već znaju) – ne volim teretane. Vežbanje u grupi nije za mene. Prvo, meni nije prijatno i ne osećam se dobro, kako onda vežbanje da bude lepo iskustvo. Zato volim da vozim biciklu i vežbam kod kuće. Nije bilo lako doći do tog stepena iskrenosti kada sam samoj sebi rekla da ne treba da se osećam loše što mi nešto ne odgovara jer se ne uklapa u opšte prihvaćene društvene norme.

Zato, i vi treba da izaberete šta vama odgovara i kada se vi najbolje osećate, i da to praktikujete. Teretana, boks, planinarenje, pilates, joga… Evo, već imate mene kao svog najglasnijeg navijača.

Male stvari koje vas čine srećnim

E, ovo je već lakša tema. To već i sami znamo, sve one male stvari koje nam pomažu da preguramo dan i da se osećamo bolje. Kafa, čaj, čitanje knjige, šetnja po parku, plivanje, odlazak kod kozmetičara, nova frizura, druženje sa porodicom i prijateljima… Samo pominjanje svih ovih stavki, već bolje utiče na moje raspoloženje.

Osim što volim da se izgubim (ovo je igra reči, ali je istina) u dobroj knjizi, volim i da pratim blogove. Pravi odgovor bi bio da volim da čitam. Od knjiga, magazina do blogova. Potpuno sam oduševljena kada blogeri svoju kreativnost, dobru nameru i vredan rad prepuste nama da uživamo u tome.

Kada bih morala da napravim top listu malih stvari koje mene čine srećnom onda prvo mesto dele knjige i čaj, zatim knjižare, pronalaženje novog brenda prirodne kozmetike koji nije skup i ne izaziva neželjene alergijske reakcije, kada odnesem stvari za recikažu ubeđena da će završiti u pravim rukama ili kao novi odevni predmet, šetnja u prirodi, kada otkrijem novi podkast koji je ujedno i interesantan i informativan, letovanje, plivanje u moru…

I još jedan savet, ličan i veoma iskren. Naučite da kažete NE. Kažite ne svim onim ljudima i stvarima koje na vas deluju loše. Svim usiljenim, nepotrebnim, prekobrojnim odnosima i materijalnim stvarima.

Nadam se da će vas ovaj post inspirisati da pronađete vreme za brigu o sebi. Mesto za komentare je, kao i uvek, otvoreno za sve vaše utiske, predloge i savete.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

Advertisements

6 Replies to “Šta je za vas briga o sebi? Jednostavni saveti kako je praktikovati”

  1. Hvala najlepše! ❤ Znam da je pitanje sna baš lično, ali samo taj deo kada se uhvatimo telefona i vesti baš pre nego što treba zaspati. I onda je to još i ovo da pročitam, i da pogledam Facebook… a sve će to biti aktuelno i sutradan.

   Like

 1. Tanja,
  Hvala na divnom tekstu i podsecanju na vaznu poruku da se o sebi mora brinuti. Ovaj zadatak ne moze da uradi niko drugi sem nas samih.

  Samo da dodam da citanje tvog bloga, a naravno i slusanje saveta, vidim kao jedan vid brige o sebi 🙂

  Liked by 1 person

  1. Hvala najlepše! ❤ Lepo rečeno, taj zadatak ne može niko drugi da uradi. Drago mi je da ti sviđa blog i da uživaš u čitanju tekstova, to mi daje podstrek da radim još bolje. Veliki pozdrav! 🙂 ❤

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s