Zdrave odluke

Zdrave odluke

Da li postoji prečica do zdravlja i dobrog izgleda? Ako postoji, molim vas da mi javite. Do tada par saveta kako da postanemo (ostanemo) zdravi i u dobroj kondiciji. Možda je bolje reći  da je tekst koji sam pripremila za vas, podsetnik na par koraka koji će nam pomoći da se bolje osećamo. Hajde da preduhitrimo novogodišnje odluke i već sada počnemo sa malim promenama ka dobrom zdravlju i lepom izgledu.
Očekuje vas i par recepata, ali da vam ne odajem previše krenimo od prvog saveta:

DoručakNikako ne preskačite doručak. Za dobro zdravlje i formu veoma je važno da svako jutro doručkujete. Samo malo vremena vam je potrebno da doručak spremite sami, kod kuće. I tako svom telu omogućite da koristi energiju koja mu je neophodna da bi funkcionisalo.

Doručak koji sami, unapred spremite je pre svega prilagođen vašem ukusu. A vi se potrudite da bude i bez dodatnog šećera, belog brašna i konzervansa. Moj predlog za zdrav i brz doručak je musli. Pripremite veću količinu i tako obezbedite sebi doručak za nekoliko dana. Za musli su vam potrebni:

  • 120 g ovsenih pahuljica
  • 375 ml mleka (najbolje je da bude bademovo mleko, ali bilo koje mleko može da se koristi)
  • 2 kašike oraha (iseckanih)
  • 1 kašika kakao praha
  • 2 kašike semenki suncokreta
  • 2 kašike semenki bundeve
  • 1 kašičica lanenih semenki
  • med po želji ili suvo voće

Kombinovati ovsene pahuljice, mleko, orahe, semenke i kakao. Lagano promešati i čuvati u staklenoj posudi u frižideru (do 3 dana). Ovako ste sebi obezbedili doručak za par dana. Služiti uz sveže voće (banana, jer se dobro kombinuje uz kakao), kompot ili domaći džem.

Ovaj recept ima nameru samo da vam posluži kao ideja. Ne morate striktno da se držite napisanih mera ili sastojaka. Možete prilagoditi onome šta imate u kuhinji, šta najviše volite da jedete. Njegov cilj je da vas inspiriše da je potrebno malo volje i vremena da bi imali doručak koji ne sadrži dodatne šećere i konzervanse.

Musli

Voda – Postoji dobar razlog zašto se ovaj savet uvek ponavlja. Dovoljna hidratacija je ključ funkiconisanja ćelija našeg organizma. Konzumiranje vode je neophodno za pravilan rad probavnog sistema i apsorbciju hranljivih materija. Jedna od najvažnijih dobrobiti je i izbacivanje toksina iz tela. Da bi na neki način sebe “naterali”da pijete više vode u flašicu sa vodom stavite kriške limuna i par listova nane. Tako će voda dobiti ukus, a dobrobit  će biti i veća.

Voće i povrće – Pokušajte da u svoju ishranu uvedete što više jela sa povrćem. A voće najbolje ako možete da jedete sezonsko. Par saveta kako da kuhinju i ishranu učinite zdravijom i održivijom:

  • Pripremajte domaću hranu
  • Dajte prednost lokalno proizvednim namirnicama, organskoj hrani
  • Koristite hranu koja raste u prirodi
  • Jedite sezonsku hranu
  • Pravilno čuvajte hranu i namirnice
  • Iskoristite ostatke hrane

Idealno bi bilo da između doručka i ručka uvedete i užinu. Užina vam može biti sveže voće ili kombinacije sa istim. Voće i jogurt ili voće i puter od kikirikija. Možete spremiti i kompot od sezonskog voća, koji vam može biti užina, ali i dodatak doručku. Predlažem vam jednostavan kompot od jabuka. Potrebni sastojci:

  • 500 g jabuka
  • 500 ml vode
  • 1 supena kašika šećera
  • 1 kašičica cimeta

Oljuštiti, očistiti jabuku i iseći na sitne kocke. U 500 ml kipuće vode ubaciti iseckane jabuke (i koru od jabuka), dodati šećer i cimet. Kuvati 5 do 10 minuta, u zavisnosti koliko ste velike komade isekli. Čuvati u staklenoj posudi u frižideru.

Yoga

Vežba – Pokrenite se. Makar to bila šetnja (ne računa se šetnja po tržnom centru). Iskoristite lepo vreme i izađite. Ako možete najbolja bi bila šetnja u prirodi, ali parkovi ili šetališta pored reke (mora) neka vam budu omiljena destinacija. Ne koristite lift ako je u pitanju par spratova, već stepenice. Krenite na jogu za početnike ili pratite neki you tube kanal. Nema izgovora.

Moja preporuka vama je (naravno) kanal Yoga with Adriene. Nećete ni primetiti da vežbate, a pomoći će vam i da se opustite. Adriene vas na jednostavan i prihvatljiv način uvodi u jogu. Možete pratiti njene svakodnevne časove (30 dana joge) ili izabrati po temama (joga za snagu, strahove, produktivnost, fokus).

Osim Adriene, za koju se nadam već svi znate i vrlo rado pratite, imam i jedno novo ime. Zove se Caley Alyssa i način na koji objašnjava osnovne pokrete je fantastičan. Na jedan veoma nenametljiv i smiren način vas uvodi u svet joge koji može izgledati pomalo zastrašujući. Kao i svaki početak, nije lako, ali Caley se trudi da vam sve to na jednostavan način približi. Ovde je link za 18 osnovnih poza u jogi i moj omiljeni način da započnem dan – 15 minuta joge.

Postoje i vežbe koje traju 30 ili 60 minuta. Pronađite šta vama najviše odgovora. Ali nemojte odustajati, čak i 15 minuta je dovoljno odvojiti.

Spavanjekako biste bili dobrog zdravlja i u dobroj formi, dobar san u pravo vreme je izuzetno važan. Znam da bilo koja vrsta saveta koja počinje sa nemojte i morate, teško može da se primeni u praksi.

Jedini predlog koji može da vam posluži da se opustite je sajt Now relax. Možda je ton malo zapovednički, ali to je u stvari jednostavan zvuk prirode, vode i ptičica. Ako želite, uz to ide i foto serija umirujućih slika planine.

Da li i vi imate neki predlog kako da poboljšamo zdravlje i budemo u formi? Napišite mi u komentarima.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

*Informacije koje se nalaze u tekstu nemaju nameru da donose dijagnozu, da leče ili spreče neki zdravstveni problem ili neku bolest. Molim vas da se obratite doktoru za pitanja koja se odnose na specifično stanje u vezi sa zdravljem.

2 Comments

  1. fifthavenueblog says:

    Što misliš o kukuruznim pahuljicama za doručak?

    Liked by 1 person

    1. Obožavam i podržavam! 🙂 (Posebno ako je napisano sve o uzgoju tj. da li imaju sertifikat organske hrane)

      Liked by 2 people

Leave a Comment