Šta uraditi pre kraja 2017. godine?

2017. godina

Praznici i doček Nove godine su nam iza ugla i već je počela praznična euforija. Ovaj period sa sobom nosi mnoga pitanja, a očekuje se i da imamo odgovore. Da li smo ispunili planove? Da li imamo želje da sledeću godinu?

Par koraka koje možete da primenite:

  • Očistite dom

Ovaj period godine je savršen da očistimo dom, oslobodimo se nepotrebnih stvari, kako odeće tako i onih stvari koje nam više ne trebaju, koje ne koristimo ili jednostavno ne želimo. Ako je odeća koja ne može da se nosi, najbolje je da završi na reciklaži. Jedina prodavnica za koju mi je poznato da na ovim prostorima vrši reciklažu je H&M. Kada odnesete kesu sa stvarima za reciklažu, dobijate kupon za popust od 15% na jedan željeni proizvod. Bez obzira da li ćete taj kupon iskoristiti vi ili pokloniti nekome, čak i da ga ne iskoristite, učinili ste dobro sa stvarima koje moraju da se recikliraju.

Ukoliko je u pitanju odeća koju može neko da nosi, kontaktirajete najbližu humanitarnu organizaciju ili svratište za beskućnike. U zavisnosti koja je organizacija u pitanju, moguće je da je potrebno dostaviti dokaz o hemijskom čišćenju odeće. Ali nemojte da vas to odvrati od dobrog dela koje može da se učini, postoji mnogo organizacija koje jedva čekaju donaciju.

Videćete, osećaj posle čišćenja kuće od nepotrebnih stvari je odličan. A onda možete slobodno (podržavam) da častite sebe.

  • Očistite svoj digitalni svet

Da, vreme je da pregledamo sve aplikacije na telefonu, desktop na računu, sve slike koje smo samo prebacili na kompjuter i koje čekaju da ih odštampamo ili složimo u posebne foldere. Ne samo da je potrebno da očistimo svoj digitalni svet, već i da pokušamo da ga organizujemo.

  • Donirajte i pomozite drugima

Magija ovog perioda nije samo kupovina poklona za druge, već i želja da se pomogne onima koji možda nisu imali sreće kao mi. Doniranje odeće, knjiga, igračaka, hrane azilu za životinje, čak i najmanje donacije su, u stvari, ono što čini ovaj period godine magičnim. Nikad ne potcenjujte moć koju naš mali poklon može da učini da bi nečiji dan postao bolji. A možda i život. Mi smo ti koji magiju praznika donosimo u realnost.

  • Kreirajte nove ciljeve

Nećemo ih zvati novogodišnjim rezolucijama, već ciljevima. Male odluke koje realno možemo da ispunimo. Promena životnih navika nije nešto što možemo postići preko noći. Mali koraci koje možemo da primenimo bez osećanja krivice ukoliko ih se ne pridržavamo svakodnevno. One odluke koje se definišu kao ovo ću raditi manje, a ovo više – stvaranje malih ciljeva čiju realizaciju možemo da ostvarimo.

  • Šta kada se ciljevi ne ostvare?

Koliko smo realno postavili ciljeve? Koliko smo vredno radili i da li je sve (stvarno) zavisilo samo od nas? Možda se (i) vaš plan za 2017. godinu nije ostvario – nije toliko strašno kao što izgleda.

Šta god da vam je 2017. godina donela i kakva god da je bila za vas, nadam se da vas sledeća dočekuje kao hrabrije, pametnije i, pre svega, sa saznanjem šta je za vas važno.

Fokusirajmo se na ono što smo uradili ove godine. Osvrnimo se na to koliko smo toga doživeli, šta smo naučili. Cenimo ljude koji su nam pomogli, one koji su bili uz nas bez obzira na oklonosti. Možda put nije išao onako kako smo zamišljali, ali jedno je sigurno – sada vidimo da smo se nervirali oko nevažnih stvari.

Bez obzira koliko vam se čini da je neko dostignuće malo, ne zaboravite da pohvalite sebe za sve što ste postigli.

Nema veze što je put do cilja bio duži ili što niste uspeli iz prvog pokušaja. Svaka od tih lekcija ostaje sa nama i čini nas bliže željenom cilju.

Od mene imate veliku zahvalnost za svaki trenutak koji ste odvojili za čitanje ovog bloga. Za svaku vašu lepu reč (ali i kritiku) koju ste mi napisali. Svaku dobru nameru koja je rezultovala lajkom (jer je to jedini način da u ovo doba interneta pokažete da vam se nešto sviđa).

Nije ni važno zašto ste došli na blog, ali sama činjenica da ga sada čitate pokazuje da imamo ista interesovanja i želje da svoj život i društvo učinimo boljim. O da, to znači da smo sada prijatelji! I to je veliko dostignuće za ovu (još uvek važeću) 2017. godinu.

Svako dobro i do sledećeg čitanja,

Tanja

17 Comments

  1. Sviđaju mi se savjeti 🙂 Oduvijek nekako volim krajem godine napraviti “inventuru i reviziju” svega u svom životu. Uvijek temeljito očistim kuću, bacim/doniram što mi više ne treba i pogledam što je ostvareno od zadanih ciljeva.
    Slažem se s tobom u pogledu novogodišnjih odluka…ni ja ne vjerujem u njih jer su često brzo i nepromišljeno donesene ali je zato postavljanje realnih i smart ciljeva puno bolja ideja.
    Super tekst kao i uvijek 🙂

    Liked by 2 people

    1. Hvala od srca! Ovaj period godine može biti veoma stresan, a osećaj posle čišćenja bih nazvala – oslobađajućim. Zato ga svima preporučujem. Iskreno verujem da ćeš ti svoje želje i ciljeve ispuniti. I hvala ti mnogo na nesebičnoj podršci. 🙂 ❤

      Like

      1. Slažem se u potpunosti…i meni je osjećaj poslije čišćenja fantastičan. Kao da se riješim i viška stresa izbacivanjem viška stvari.
        Puno ti hvala na željama i ja tebi želim da ostvariš sve što si zacrtala za novu godinu.
        A podrška se nastavlja 😗❤

        Liked by 1 person

  2. tanjat says:

    Lepo ti vodiš ovaj blog 🙂

    Liked by 1 person

    1. Hvala najlepše 🙂 ❤ Malo je reći da si mi ulepšala dan ❤

      Liked by 1 person

  3. Dragana says:

    Sjajan tekst 🙂

    Liked by 1 person

    1. Hvala najlepše! 🙂 ❤

      Like

  4. Ormari očišćeni, a mogla bih vala i police s knjigama da složim 😉

    Liked by 1 person

    1. Bravo! 🙂 ❤ Samo Noć knjige da prođe i srediću police.. 😉

      Liked by 1 person

      1. Ma… kupiću veće police 😉😁

        Liked by 1 person

      2. Meni to zvuči kao odličan plan 🙂

        Liked by 1 person

  5. Fotkalo says:

    Jasno i glasno 🙂 Sve najbolje u dostizanju novih ciljeva u 2018 godini 🙂

    Liked by 1 person

    1. Hvala! 🙂 Takođe, sve najlepše želim za 2018. 🙂

      Like

  6. Malo kasnims komentarom, ali su savjeti mrak 😀 Obožavam sve vrste čišćenja (stan, ormar, računalo, mobitel, dvorište…) i uvijek nešto poklanjam. Hvala tebi na tvom blogu i sve najbolje ❤

    Liked by 1 person

    1. Hvala i sve najlepše od srca ti želim 🙂 ❤

      Like

  7. Ivon says:

    Draga Blubuk,
    Zelim ti divnu srecnu 2018!

    Blog je divan i stvarno je dosta izrastao u prethodnoj godini, samo tako nastavi!

    Ja te na zalost nisam poslusala vezano za ovaj post i zato me u januaru ceka puno posla oko planiranja i rasciscavanja 🙂

    Liked by 1 person

    1. Hvala draga Ivon na lepim rečima. ❤ Verujem da nije kasno ni sada početi sa planiranjem i raščišćavanjem, i želim ti sreću u tome. 🙂 ❤

      Like

Leave a Comment