Najbolja eterična ulja koja možete koristiti ove zime

Eterična ulja za zimu

Da li postoji nešto što eterična ulja ne mogu da urade? Kao dodatak kozmetičkim proizvodima pomažu njihovoj uspešnosti, služe nam kao pomoć da se koncentrišemo, čiste vazduh. Ono što je njihova tajna moć je, u stvari ,u njihovoj raznovrsnosti, kao i velikoj mogućnosti kombinovanja.

Ali, kako uopšte početi sa upotrebom eteričnih ulja?

Čini se da aromaterapija kao deo sve veće popularnosti prirodnog načina života, donosi i mnoštvo informacija. Da se u tim informaicja ne izgube one koje su važne, ukratko na šta treba obratiti pažnju:

  • Prvo je pitanje šta VI želite od eteričnog ulja? Da li želite da vam pomogne kod nekog fizičkog problema? Da li je u pitanju hronični problem ili akutni? Možda nije u pitanju stanje boli, već želite da se opustite. Kada imate odgovor na ovo pitanje, lakše ćete između hiljadu najrazličitijih eteričnih ulja pronaći onaj (ili one) koji će vam pomoći.

Takođe, podjednako je važno znati da je aromaterapija individualni proces. I da dosta zavisi od toga kako vi nešto doživljavate, koliko se vama dopada neki miris.

  • Ne treba zanemariti činjenicu da eterična ulja imaju i svojstva grejanja ili hlađenja. Kao i da deluju na različite delove tela. Ovo je važna ifnormacija ako eteričnim uljima želite da postignete terapeutski efekat. Naprimer ulja koja hlade su eukaliptus i ruzmarin. Dok ulja koja greju su cimet i đumbir.
  • Kombinujte eterična ulja. Ovo je možda i najbolji deo. Kad ste kupili eterična ulja, isprobajte kombinacije koje se vama sviđaju. Na vama je da izaberete šta se vama najviše dopada. Ne morate da se pridržavate holističkog saveta koji glasi da je najbolje da kombinacije sadrže tri ili pet različitih mirisa.
  • Važno je pakovanje. Zašto? Zato što pakovanje mora da vam kaže najvažnije podatke o poreklu i sastavu eteričnog ulja koje kupujete. Nerealno je očekivanje da prilikom kupovine baš sve znate o hemijskom sastavu, ali dva podatka su veoma važna – cena i poreklo. Što se cene tiče, to jeste individualno, ali realna činjenica je da su često veoma jeftina eterična ulja i nekvalitetna. Naravno, ukoliko imate lično poverenje u proizvođača, ne morate da pratite ovaj savet. To, s druge strane, ne znači i da morate da kupite ono najskuplje, samo da vam cena posluži da se bolje raspitate o poreklu. Poreklo je potrebno da bude napisano na pakovanjue – organsko ili ne. Kao i zemlja porekla.
Eterična ulja (1)

Zašto treba koristiti eterična ulja?

Poboljšavaju kvalitet vazduha. Za razliku od kupovnih osveživača vazduha koji samo prekrivaju mirise, eterična ulja prečišćavaju vazduh.

Pomažu da lakše dišete. Zapušen nos? Probajte eukaliptus ili pepermint. Njihov važan sastojak mentol deluje na otpušavanje disajnih kanala i lakše disanje.

Deluju pozitivno na imuni sistem. Osim što je veoma važno njihovo delovanje u uništavanju virusa u vazduhu, eterična ulja deluju pozitivno i na izbacivanje toksina iz organizma.

Pomažu da se bolje spava. Mnoga eterična ulja imaju relaksirajući, opuštajući efekat koja mogu da pomognu ukoliko postoji problem i ne možete da zaspite. A takođe, poboljšavaju i kvalitet sna.

Menjaju, na bolje, vaše raspoloženje. Već mnogo puta rečeno, ali nije naodmet da se ponovi – mirisi imaju emotivni odgovor u našem mozgu. Različiti mirisi mogu izazvati različite efekte, ali eterična ulja najčešće imaju umirujuće dejstvo i izazivaju emotivnu stabilnost.

Koja eterična ulja koristiti ove zime?

Pre svega tu su jednostavno nezaobilazna ulja – čajno drvo i eukaliptus. Kombinovani su savršeni u borbi protiv virusa u vazduhu i deluju pozitivno na respiratorni sistem. Još jedna podjednako dobra i već po ličnim prefercama možda i po mirisu prijatnija kombinacija su cimet i limunova trava. Ako imate, možete koristiti i eterična ulja bora ili jele. Ona su prava pomoć za čišćenje pluća, lakše disanje, kao i protiv bakterija u vazduhu. Posebno u zimskom periodu. Ne treba zanemariti ni predivnu mirisnu notu koju poseduju, tako da će vaš dom prelepo mirisati.

Slede citrusna ulja – limun, narandža i grejpfrut. Takođe deluju pozitivno u borbi protiv mikroba, ali imaju i benefite u čišćenju tela od toksina, pozitivno deluju na jetru i limfni sistem.

Eterična ulja (2)

Načini na koje možete koristiti eterična ulja u svom domu su različita i do vaših mogućnosti sve zavisi. Ne postoji najbolja ili najgora varijanta, važno je da iskoristite ono što nam priroda pruža kao dobrobit. Kao najjednostavniji načini izdvajaju se sprej, aroma lampica ili difuzer.

Možete koristiti samo jedno ulje ili kombinovati. Neke od kombinacija koje u ovom zimskom periodu mogu imati najveći efekat su:

  • Za čišćenje vazduha – čajno drvo + limunska trava 
  • Protiv virusa u vazduhu – timijan + eukaliptus + limun 
  • Kombinacija za poboljšanje imuniteta – limun + grejpfrut + origano

Moja lična dobitna kombinacija – lavanda + eukaliptus + čajno drvo. Ne samo da prijatno miriše, već su i ova eterična ulja najviše zastupljena u prodaji. Samim tim je veoma lako pronaći ih i cena je pristupačna.

Ako nemate aroma lampicu ili difuzer, predlažem da pogledate na blogu Lemon Pi postupak pravljenja spreja. Veoma je jednostavno. A onda možete isprobati kombinacije koje vi poželite.

Da li vam se tekst svideo? Podelite ga sa svojim prijateljima i slobodno napišite komentar. Svaka vaša reč mi mnogo znači.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

8 Comments

  1. fifthavenueblog says:

    Baš interesantan post😊 Ne koristim eterična ulja, ali jako su mi primamljiva

    Liked by 1 person

    1. Hvala! 🙂 Drago mi je ako si saznala nešto novo. A posebno ako te inspirisao da probaš eterična ulja, nije potrebno mnogo za početak. 🙂 ❤

      Liked by 1 person

      1. fifthavenueblog says:

        Privlači mi ricinusovo ulje, probala bi ga na trepavicama i kosi. Što misliš o tome?😊

        Liked by 1 person

      2. Čitala sam o njemu. Ono što je meni važno da je to bilo na sajtovima u koje imam poverenje, tako da sam za. Biću iskrena, nisam ga probala. Slobodno mi javi utiske kada ga probaš, volela bih da čujem tvoje mišljenje. ❤

        Liked by 1 person

      3. fifthavenueblog says:

        Hoću, nema problema i hvala🙃❤️

        Liked by 1 person

      4. Nema na čemu ❤

        Liked by 1 person

  2. lemonpiblog says:

    puno Ti hvala na spominjanju spreja s bloga Lemon Pi, nadam se da će se pokazati jednako dobrim kao i meni svima onima koji ga odluče napraviti:)

    Liked by 1 person

    1. Nema na čemu. ❤ Meni se svideo način na koji je objašnjeno – veoma jednostavno. Jer tako i jeste, zašto komplikovati. Hvala na komentaru, čitamo se i dalje 🙂 ❤

      Like

Leave a Comment