Nedostatak inspiracije – šta raditi?

Inspiracija

Zvanično je taj period godine kada su, barem kod mene, i motivacija i inspiracija na minimumu. Ne pomaže ni dovoljno sna, niti ispijanje čaja. Kombinacija hladnog vremena i neodostatka sunca jednostavno dovode do nezaobilaznog nedostatka inspiracije. Šta raditi? Gde pronaći inspiraciju?

Vidite kako sam lepo pronašla obrazloženje zašto nešto ne ide – zima je kriva. Ali kako se pokrenuti, kako pobediti ovaj zimski nedostatak energije? U pokušaju da to, kao svaki dobri „štreber“, stavim  na papir i napravim listu saveta koja može da se štiklira kada uspešno odradimo zadatak. Ali je i nastao spisak sajtova, podkasta (ne odustajem od promovisanja istih sve u nadi da ćemo se naći na istoj adresi) koji nude pomoć.

Pre nego što krenemo na sajtove, mali podsetnik na korake koje možete da praktikujete u onim danima kada je inspiracija na lošem nivou.

  • Vodite računa o sebi. Učinite nešto lepo za sebe, bez obzira da li je to odlazak na masažu ili kupovina knjige koju dugo želite da posedujete.
  • Skuvajte omiljeno jelo. (Ako vam je potreban izgovor.)
  • Popijte neki topli napitak. Izbor ostavljam vama.
  • Ostanite kod kuće, bez osećaja krivice da nešto propuštate.
  • Učinite nešto dobro za druge. Nadam se da nisam previše dosadna sa promovisanjem doniranja. Hladni dani su pred nama, naše malo za nekog je mnogo.
  • Razgovarajte s nekim o tome kako se osećate. Videćete da mnogi vaši prijatelji imaju odlične ideje iz ličnog iskustva kako prevazići nedostatak inspiracije.
  • Pišite dnevnik. Osim što opušta, tok misli dok upisujete stranice dnevnika može vam reći dosta toga o vama samima.

Prva adresa na kojoj možete pronaći inspiraciju je sajt tj. YouTube kanal pod nazivom Lavendaire. U pitanju je sajt kojem možete da pristupite preko prethodno navedenog linka. Na sajtu se nalaze blog, kao i podcast. Sve vezano za ovu autorku je inspirativno. Način na koji deli sa nama svoja ideje i razmišljanja je umirujući.

Aileen se trudi (i uspeva u tome) da nas inspiriše da sami kreiramo svoj idealan život. Znam da to može zvučati veoma utopijski, ali ona uspeva da vas na prijateljski način inspiriše da budete bolji prema sebi, da bolje organizujete svoje vreme, kao i neke jednostavne savete koje i ona sama primenjuje da pronađe inspiraciju.

Još jedan YouTube kanal pod nazivom MuchelleB, nazvan tako po imenu autorke. Ako pratite prethodni kanal, onda ćete sigurno pronaći i ovaj, jer ljudi koji isto razmišljaju čak i u velikom internet svetu se pronađu. Iako ove dve autorke žive u različitim državama, njihovo poimanje sveta, inspiracije, kreativnosti je u potpunosti isti. To ne znači da je način prezentovanja isti.

Mada ih povezuje i ta umirujuća energija koja vas u isto vreme inspiriše na pokretanje iz negativnog razmišljanja. Često im se dešava da obrade istu temu ili da daju odogovor na isto pitanje, ali nikako gledanje jednog odgovora ne isključuje drugi. Čak naprotiv, čini se da se dopunjuju, jer su veoma iskrene u svojim nastupima tako da svaka da poseban pečat određenoj temi.

Da ne zaboravim i činjenicu da su oba kanala vizuelno savršena. Boje, mesta koja prikazuju, način na koji komuniciraju sa gledaocima – sve je ukomponovano na način da vas ne opterećuje nepotrebnim već pomaže da se fokusirate na ono što je važno.

Ono što je zajedničko svim navedenim sajtovima (blogovima) je način na koji saopštavaju informacije. Na prijatan, prijateljski način donose važne savete. Takođe, ne treba zanemariti da sve autorke vode računa da osim dobrog sadržaja imaju i vizuelno prijatan sajt.

Nastavljamo u istom stilu, ali je u pitanju različita tema.

Ako vam je potrebno malo inspiracije kada je zdrav život u pitanju, tu je sajt Pick Up Limes. Sadia, autorka ovog bloga ujedno i YouTube kanala, se trudi da nam približi zdrav život, pripremanje hrane, ali i načine kako da umirimo um. Pick Up Limes vam može pomoću ukoliko tražite odgovor na pitanje – kako se hraniti zdravo.

U izdvojenom delu tj. blogu, možete pronaći recepte, odgovore na pitanja koje bi oni koji žele da postanu vegani trebalo da postave sebi kao i da saznaju odgovore pre nego što promene način ishrane.

Bez obzira da li strikno pratite određen način ishrane, na ovaj sajt možete gledati kao na način da saznate nešto više o nutritivnim svojstvima hrane, načinima da više koristite voće i povrće prilikom pripreme obroka. Ali i kao inspiraciju kako komunicirati sa onima koji se pridržavaju nekog drugog načina ishrane. A to je – bez osuđivanja.

Ne treba zanemariti i to da je po mom skromnom mišljenju, Sadia jedna od najlepših žena u blogerskom svetu. Jednostavna kombinacija negovanog izgleda i odmerenog načina komunikacije, prevazilazi granicu ekrana preko kojeg pratite blog i širi pozitivnu energiju.

Nadam se da se među predložima nalaze vaši novi favoriti. Nikad nije naodmet saznati drugačija mišljenja i savete, zato mi slobodno pišite u komentarima šta vama pomaže da pobedite nedostatak inspiracije.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

(photo by Unsplash)

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s