Prolećno spremanje

Prolećno spremanje

Svake godine prilikom prelaska iz zime u proleće, osim prirode koja raste i cveta u tom periodu, postoji i neka energija koja i nas pokrene. Kao da nam i vreme i priroda govore – vreme je za nešto novo. To može da znači i prolećno spremanje. Ali, ne samo da bi trebalo pospremiti stan tako što ćemo izbaciti sve ono što nam nije potrebno, već bi tako trebali da učinimo i sa svojim organizmom. I ne zaboravimo na um. Treba pokrenuti ustajalu energiju. Počistiti svaki kutak. Proleće je idealno vreme (ako nam je već potreban razlog) da se pokrenemo i sve sagledamo iz nekog drugog ugla.

Usmeritu pažnju na dobrotu ka sebi

Ovo se odnosi na sve one negativne misli koje upućejemo sami sebi. Na one reči koje koristimo da sebe omalovažimo, da sebe kritikujemo zato što nešto nije dobro urađeno. Ako želimo da budemo realni, uvek će postojati nešto što nije dobro urađeno. Najčešće to neće zavisiti samo od nas. Možda samo da biramo reči kojima se obraćamo sebi kao da se obraćamo najboljem prijatelju (prijateljici). Da li bi njemu (njoj) iste te reči uputili?

Vreme je da pronađemo nešto novo

Dobro, nećemo sad svi sa skačemo padobranom (jedino ako to stvarno želite), već samo da pronađemo način da izađemo iz poznatih okvira. Putovanja su savršena za to. Idealno je vreme i za novi hobi, neki koji će nas odvojiti od kompjutera i naterati da izađemo u prirodu. Zimi smo se manje kretali, nedostajalo nam je svima i svetlosti i svežeg vazduha. Vreme je da poradimo aktivno na prikupljanju vitamina D.

Vesnici proleća na tanjiru

Biljke koje rastu u baštama su hranjivi delovi prirode koji su neophodni našem organizmu da bi obnovimo zalihe viramina, minerala i antioksidansa. Sada je pravo vreme da uvrstimo više povrća i voća u naš jelovnik i tako pomognemo našem organizmu da probudi energiju, ali i da se očisti.

Zato svi na zelenu pijacu ili još bolje, u baštu. Priroda je tu da nam pomogne da se telo probudi i oslobodi nakupljenih viškova. Mladi spanać, luk, rotkvice, praziluk – vlakna, folna kiselina, vitamini. Ako ste pobornik holističkog pristupa ishrani, onda da napomenem da mlade biljke svojom energijom pokreću naše telesne procese. Ukoliko vam ne odgovora da ih jedete u svežem stanju, najbolje bi bilo da budu kuvano na pari.

Takođe, treba se fokusirati na uživanje u hrani. Ne primenjivati stroge dijete ili se osećati loše ako smo pojeli nešto što ne smemo. Jednostavnost je ,u stvari, uspeh.

Spremanje

Potrebno je da oslušnemo svoje telo, usmerimo pažnju na njega. Jednostavno upitamo sebe – kako se osećamo? Ali još je pitanja koja bi trebalo da postavimo sebi pre pospremanja. Treba odrediti šta je vama važno. Da li vam je najvažnije da vam dom ne bude prenatrpan stvarima? Da li želite da se izborite sa nekim lošim navikama i okrenete zdravijem načinu života? Postavite sebi ova pitanja da bi znali šta bi trebalo šta treba da bude vaš fokus i gde treba početi.

Da li trošim energiju, vreme, novac na ono što je meni najvažnije?

Čišćenje

Oslobodite se stvari koje vam ne trebaju. Previše stvari stvaraju gužvu u vašem životnom/poslovnom prostoru i zauzimaju prostor.

Da li posedujem nešto što mi ne treba i ne želim?

Da li me stvari odvlače od nečeg što je meni važno?

Da li imam sve što mi je neophodno?

Odgovori na ova pitanja će vam pomoći da krenete sa raščišćavanjem stvari.

Pravo je vreme i da organizujemo svoj virtuelni svet. Da obrišemo sve mailove, ikonice, prečice koje smo ostavili jer će nam jednog dana zatrebati. Aplikacije na telefonu koje ne koristimo, fotografije složimo u foldere. Kada završimo sa “delete” korakom, vreme je da bolje organizujemo i osvežimo profile na društvenim mrežama. Možda i stavite novu sliku ili cover foto. Ali u svetlu cele priče oko Facebooka i njihovog darežljivog deljenja informacija korisnika, moj predlog je samo – brisanje. A nova slika može na desktop.

Update. Zapratite nove ljude, nove blogove. Potrebna nam je je neka nova energija, nove ideje, možda i drugačiji pogled na stvari koje nas interesuju.

Svež vazduh

Ne samo da je nama potrebno da budemo na svežem vazduhu, već je našem stanu neophodno luftiranje. Ne zaboravite na taj, može se činiti, nevažan potez. Barem na 5 minuta, otvorite prozore rano ujutru i pustite svež vazduh u vaš stan. Ovaj jednostavan ritual pomaže da se i naš organizam oporavi i svesnije započnemo randi dan. Boravak u prirodi, na suncu i dnevnoj, prirodnoj svetlosti aktivno pomaže da obnovimo i probudimo pomalo i zatrpanu energiju.

Da li i vi imate želju da se ovog proleća pokrenete? Hajde da zajedno krenemo u prolećno spremanje. Nadam se da vas je ovaj blog post barem malo inspirisao da to i učinite.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

*Fotografija: Unsplash

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s