Vodič za kupovinu eteričnog ulja – 5 potcenjenih i manje poznatih ulja

Eterična ulja

Priroda ima odgovore na mnoga pitanja, a nam nudi nam i pomoć za mnoge boljke. Povezujemo eterična ulja i problem koji mogu da reše. Verovatno su vam već poznata neka eterična ulja i to, pre svega, zbog njihovog prepoznatljivog mirisa. Možda kao najpoznatija eterična ulja se izdvajaju lavanda, čajevac, pepermint. Njihova primena je veoma rasprostranjena, a ono što je najvažnije – ona su tu da nam pomognu. Tako ih možemo pronaći u mirišljavim svećama, losionima, sapunima, a ako pratite trendove u wellness svetu, onda je nezaobilazno i samo mirisanje eteričnih ulja koje donosi bolje raspoloženje.

Ali, osim onih popularnih, hajde da se osvrnemo i na neka eterična ulja koja možda nisu toliko poznata, a mogu pronaći primenu (veoma korisnu) u vašem svakodnevnom životu.

  1. Ulje šipka (divlje ruže)

Najvažnija primena ovog ulja je u očuvanju svežine i prirodnog sjaja kože. Već dobro poznata, a možda i trenutno popularna ulja za negu lica su kokosovo i maslinovo. Koriste se za masažu lica i očuvanje sjaja. Ono što mogu da vam kažem iz ličnog iskustva, kokosovo ulje ne odgovara svim tipovima kože, zato oprezno. Što se tiče ulja divlje ruže, ono prirodno sadrži visok procenat retinola (obnavlja kožu i umanjuje bore). Intezivno hidrira kožu i odličan je saveznik u borbi protiv promena i oštećenja na koži. Preporučuje se za negu zrele kože, ali ne samo za nju. U ovoj kategoriji ulja koja deluju hidratantno i regenerativno važno mesto imaju i bademovo ulje i kajsijino ulje. Zato što ih koža lako upija, ostavljaju kožu hidriranom i nemaju zabeležena iritirajuća svojstva.

  1. Ulje muskatnog oraha

Ovo ulje je važan deo kategorije eteričnih ulja koja popravljaju raspoloženje i utiču na bolju koncentraciju. Možda najpoznatija su lavanda i pepermint, i nadam se da ste već osetili njihove dobrobiti. Ako pronađete i eterično ulje muskatnog orašćića, pravo je vreme da ga nabavite. Jer, bliže se praznici, vreme kada nam domovi zamirišu na kolače, a šta je bolja asocijacija na praznično raspoloženje nego miris cimeta i mirišljavog oraha. Kažu da pomaže kod problema sa pamćenjem, vrtoglavice i depresije (ovo nije naučno dokazano, uzmite ovaj podatak sa rezervom). Ali, jedno je sigurno – pomaže da se opustimo i bolje osećamo.

Oil

  1. Eterična ulja limuna, narandže, grejpfruta

Ova ulja spominjem u segmentu zvanom – čišćenje kuće. Načini kako možemo koristiti eterična ulja u čišćenju doma, zbog njihovog antibakterijskog svojstva su neograničena. Pojačajte svojstva sredstva za čišćenje sa par kapi bilo kog od ovih ulja. Izbor imate između ulja limuna, narandže ili grejpfruta.

  1. Ulje đumbira

Sam miris ovog eteričnog ulja pomaže kod mučnina. Umiruje digestivni sistem i može se koristiti za masažu. U kombinaciji sa drugim uljima, važan je saveznik u tretmanima bolnih mišića i zglobova. Ali se može pronaći u tretmanima celulita. Njegova primena je široka. Tako njegova pozitivna svojstva možete osetiti samom inhalacijom, ali i kroz masaže. A često i kao sastavni deo tonika koji utiču na olaškavanje probave, sprečavanje i umanjivanje nadutosti i mučnine. (Pre upotrebe uvek pročitajte da li je ulje pogodno za oralnu upotrebu)

Rosemary oil

  1. Ulje ruzmarina

Eterično ulje ruzmarina je pravi šampion u kategoriji boraca za lepu kosu. Njegova antibakterijska svojstva, mogućnost da stimuliše folikule dlake i mikrocirkulaciju skalpa, važni su kao podatak da biste dodali ovo eterično ulje vašem šamponu ili regeneratoru. Pomaže da kosa koja raste bude jača i da se manje krza. Nije baš svemoguće, tako da ne može da nadoknadi kosu koja je već opala. Ali ima i važnu ulogu  da hrani kožu glave i umanjuje pojavu peruti. Ne treba zanemariti i predivni miris ruzmarina, koji deluje osvežavajuće i umanjuje glavobolje. Snižava hormon stresa, a u kombinaciji sa biljnim uljima, koristi se za masažu. Podstiče cirkulaciju, umanjuje bol u mišićima i poboljšava kvalitet kože.

Da li (i vi) volite eterična ulja? Ako imate predlog ili savet, pišite mi.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

*Informacije koje se nalaze u tekstu nemaju nameru da donose dijagnozu, da leče ili spreče neki zdravstveni problem ili neku bolest. Molim vas da se obratite doktoru za pitanja koja se odnose na specifično stanje u vezi sa zdravljem.

 

 

14 Comments

  1. Vlatka says:

    Volim koristiti eterična ulja, najviše eukaliptus, limun i metvicu zbog njihovog osvježavajućeg mirisa. Obožavam kad stavim par kapi ulja u posudicu za eterično ulje, ispod lučicu i cijeli stan mi predivno miriši 🙂

    Liked by 1 person

    1. Hvala najlepše na izdvojenom vremenu i za čitanje i za komentar. Ta tri ulja su i moja omiljena. ❤ I lavandu da ne zaboravim. Veliki pozdrav 🙂

      Liked by 1 person

  2. Pravim maske za kosu od raznih vrsta ulja. Kokos, maslina, ad kapi, otprilike sve može 😁

    Liked by 1 person

    1. Odlično zvuči 🙂

      Liked by 1 person

      1. tako sam otkrila da zagrejano ulje lavande ispire farbu iz kose ;D htela sam da izimitiram onaj recept sa uljima pšenice i kokosa, ali nekad se baš treba držati recepta. I sastojaka 😉

        Liked by 1 person

      2. O ne… Ali dobar savet, hvala ti na tome. Zato, iz ličnog iskustva – oprezno sa kokosovim uljem i korišćenjem na licu. 🙂

        Liked by 1 person

      3. To nisam nikad 🙂 Šta se desi?

        Liked by 1 person

      4. Pošto mi je bilo ok u pilingu za telo, probala sam ga i na licu. Ali je koža odreagovala kao retko kada. Počelo je sa začepljenim porama. Svaki trend treba dobro proučiti. Sada već ima i tekstova u kojima nisu baš sve hvalospevi.

        Liked by 1 person

      5. Kokosovo ulje se sčvrsne na nižim temperaturama, a tipova kože ima raznih. Sve treba ukombinovati 🙂

        Liked by 1 person

      6. fifthavenueblog says:

        Kakvo je iskustvo s maskama za kosu?

        Liked by 1 person

      7. Moraću da se pozabavim istraživanjem prirodnih sastojaka dobrih maski za kosu, a i testiranjem 🙂

        Liked by 1 person

      8. fifthavenueblog says:

        Bilo bi mi drago 🙂

        Liked by 1 person

      9. Stavljala sam samo posebno, ostavila na kosi dok sam mogla da podnesem miris i oprala šamponom 😊 bude kosa svilenkasta

        Liked by 2 people

      10. fifthavenueblog says:

        Hvala, isprobat ću😊

        Liked by 2 people

Leave a Comment