5 jednostavnih koraka koje možemo da primenimo za Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje

Dan planete zemlje se može posmatrati i kao dan kada bi trebalo da se podsetimo šta je to što mi možemo da uradimo za planetu. Smatram da je datum 22. april odlična prilika da bi saznali koje korake realno možemo da učinimo, ali i one koji će imati najveći efekat.

Ne možemo svi da sadimo Amazonsku šumu (ali ako se nekome pruži prilika ne bi trebalo da je propusti), ali zato možemo da vodimo računa o biljkama i stablima u našoj okolini.

Par koraka tj. saveta koje možemo da primenimo i, naravno, prilagodimo svojim mogućnostima:

Recikliramo

Ovaj korak ne može da se zaobiđe. Jednostavno, svaka priča o planeti počinje sa reciklažom. Da li reciklirate? Da li uopšte imate mogućnost da reciklirate plastiku, odeću, da ne spominjem baterije ili sijalice?

Ovde ću se samo osvrnuti na Srbiju i na to da ne samo da vas država kao savesne pojedince neće podržati ili nagraditi zato što reciklirate, već ćete morati sami da se raspitate, pronađete mesto, odnesete, a često i posle svega toga – da budete odbijeni.

Možda će nam se činiti kao da ulažemo veliki napor, ali važan je rezultat. Dovoljno je da pronađemo obeležene kontejnere za plastiku ili papir. To je veoma važan korak i savet koji bi trebalo da prilagodimo onome što možemo da učinimo.

Upotrebljavamo ambalažu više puta

Da bi uopšte smanjili količinu smeća koju napravimo, trebalo bi posvetiti vreme prilikom kupovine i birati onu ambalažu koja se može koristi više puta. Samo tegle ili teglice, mogu imati raznoliku upotrebu.

Od toga da u njima čuvamo brašno, pastu, pahuljice, začine. Do toga da u njima pravimo doručak za sledeće jutro ili ručak koji nosimo na posao. Idealna veličina su male tegle koje se mogu iskoristiti prilikom pravljenja preliva za salatu. Velike tegle mogu poslužiti kao vaza, a ako ste vešti i zanima vas tehnika dekupaž, onda teglu možete po želji i ukrasiti. Eto vam i idealnog poklona.

Ili možda pomalo zaboravljenje kuhinjske krpe koje se peru više puta, za razliku od ubrusa koji prilikom upotrebe istovremeno postaju smeće.

Reuse jars.png

Smanjimo kupovinu plastičnih flaša

Nekako je brzina života i dostupnost proizvodima dovela do toga da je najlakše kupiti vodu u plastičnoj flaši. OK, nećemo sad da širimo negativnu energiju, niti je to cilj, ako se nekome od nas (barem meni jeste) desilo da nije poneo flašicu sa vodom pa je kupio još jednu.

Važno je da svako od nas uradi ono šta može.

Makar i vi imali osećaj da smo manjina, ponašanje neodgovornih ne bi trebalo da nas obeshrabri. Dobro, malo nas obeshrabri, ali naravno da ne prestajemo sa pravilnim načinom razmišljanja. Jedino rešenje za smanjivanje količina plastičnih flaša je da kupimo staklenu ili onu koju možemo više puta da koristimo. Srećno nam bilo sa tim.

Odgovorno i promišljeno kupujemo odeću

Još jedna od dobrobiti modernog društva – jeftina odeća. Tako lako dostupna, a tako loša za planetu. Ovo ne znači da prestajemo sa kupovimo odeće koja nam je neophodna da bi obavljali dnevne obaveze ili da ne kupimo ono što nam se stvarno dopada.

Ovaj korak znači da savesno obavimo kupovinu uz pitanje – da li nam je to neophodno? Da li će nam se uklopiti sa odećom koju već posedujemo? Nije pitanje da li odlazimo u prodavnice koje imaju „brzu modu“, već koliko puta kupujemo u takvim prodavnicama.

Svako od nas treba da prilagodi svojim mogućnostima i načinu života. Negde sam pričitala da bi kao uslov trebali da imamo da planiramo da određeni komad odeće nosimo 30 puta. Jedino tada taj komad odeće postaje deo savesne kupovine.

Odeća

Praktikujemo prirodno čišćenje doma

Osim što ćete ovim korakom smanjiti uticaj hemikalija na svoj organizam, učinićete dobro i za svoj kućni budžet. Većinu sastojaka verovatno već imate u kući. Par predloga domaćih sastojaka i ideja kako da se pripremimo za proleće, bez obzira da li je čišćenje kupatila ili kuhinje u pitanju imate na jednom od starijih tekstova na blogu – Prirodno čišćenje doma. Veoma su jednostavni i efikasni.

I kao dodatni korak za koji verujem da već svi praktikujemo i da smo pravi šampioni u tome.

Kesa – ne, hvala!

Ovo smo već usavršili. Nosimo svoj platneni ceger, a ako se desi da nam je neophodna kesa prilikom kupovine, jedini način je da je ponovo upotrebimo i savesno bacimo. Dobra vest je da su već neke prodavnice počele da naplaćuju kese. Za sada mi se čini da je cena simbolična, ali svaki početak treba nagraditi.

Imam ja još par predloga, ali ne mogu da uklopim tako da svako može da ih primeni. Naprimer, manje koristite sopstveni auto i idite gradskim prevozom ili biciklom. Samo, kako da vam ovo predložim kada bi samo pominjanje vožnje bicikle po Beogradu bilo ravno pozivanju da vas nešto pregazi. Opasno, neprilagođeno i, najčešće, nemoguće bez predviđenih staza za bicikliste.

Nadam se da su vam se predlozi svideli. Izbor je napravljen prema onome što i sama praktikujem. Potrebno je da pronađemo šta mi možemo da učinimo. Ne postoji mali korak u pravom smeru, jedino loše može da bude ako ništa ne uradimo.

Da li vi imate predlog koji možemo da praktikujemo za Dan planete Zemlje? Ali i ne samo tog dana.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

*Fotografije: Unsplash

1 Comment

  1. Imam, ali nisu ostvarivi ☺😅

    Liked by 1 person

Leave a Comment