Letnja nega kože – prirodna rešenja

Letnja nega

Leto je sunce, leto je odmor, ali topliji dani zahtevaju i da napravimo kombinaciju kozmetičkih proizvoda koji će održati našu kožu zdravom i lepom. Kada biramo negu za kožu, mi biramo i da ostanemo u dobrom zdravlju. Kako da odaberemo ono što je najbolje za nas?

Kada je u pitanju naše zdravlje, važno je da kozmetika koju koristimo bude bez veštačkih parfema, parabena, silikona ili SLS-a. Važno je da u što većoj meri i po zastupljenosti bude prirodna.

Veoma je jednostavno, kada biramo i koristimo prirodne kozmetičke proizvode, osećaćemo se bolje bez negativnih efekata koje donose sintetičke tvorevine. Zato, prilikom kupovine treba birati prirodne proizvode koji toksine zamenjuju snagom biljaka.

Koristite prirodni balzam za usne

Da li bi trebalo da brinemo šta se nalazi u balzamu za usne? Da. Veliko da, jer sastav balzama bukvalno unosimo u organizam dok pijemo, jedemo, govorimo. Mi, u stvari, pojedemo balzam za usne. Zato je važno da znamo sastav, izbor je na vama. Moja lična preporuka su (ako niste alergični na neki prirodni sastojak) prirodni balzami na bazi pčelinjeg voska.

Ovog leta moj favorit je Dr Hauschka stik za negu usana. Sastav je više nego dobar – pčelinji vosak, bademovo ulje, ši puter. Osim što neguje, daje i blagu zaštitu od sunca sa SPF faktorom 3. Savršen saputnik na putovanju, pakovanje je idealne veličine za poneti u torbici. A dovoljno čvrsto da se stik ne istopi na vrućini (i to može da vam se desi, kao meni sa drugim brendom prošlog leta).

Ono čime se Dr Hauschka kozmetika sa punim pravom diči je kvalitet njihovih proizvoda. 100 % prirodna ili organska kozmetika. Uvek bez sintetičkih mirisa, boja, konzervanasa, bez mineralnih ulja, silikona… Ovo su sve podaci koje možete i sami da pročitate na sajtu Dr Hauschke ili na pakovanjima proizvoda, zato ću vam napisati i nešto iz ličnog iskustva.

Ono što je meni važno prilikom izbora kozmetike je da ona ne bude testirana na životinjama i to je podatak koji Dr Hauschka uvek ističe.

Pošto sam imala priliku da testiram više proizvoda iz ove kolekcije, reći ću vam šta se meni svidelo i šta je meni odgovaralo. Pre svega, Dr Hauschka uvek (ali uvek) ima pakovanje koje proizvod čuva u prvobitnom stanju u kojem je i napravljeno. Vodi se računa o kvalitetu sastojaka, sertifikati koje poseduje su zasluženi.

Proizvodi se savršeno dopunjuju i čini mi se, da najbolje rezultate daju kada ih sve i koristite kao jedinstven sklop. Krema za čišćenje, tonik za lice, krema za lice (koju treba birati prema tipu i stanju kože, kao i vremenskim uslovima) – ako ih koristite u kombinaciji daju odlične rezultate.

  • Krema za čišćenje. Možda i najvažnije je šta ne radi, ne isušuje kožu i ne ostavlja osećaj zatezanja koji najčešće imam posle određenih (skoro svih) krema za čišćenje.
  • Tonik za lice. Pomaže da koža ostane sveža i da zadrži prirodni sjaj. Odličan je kada poželite da osvežite kožu ukoliko su velike vrućine.
Dr Hauschka (6)

Važan je redosled kojim nanosimo kozmetičke proizvode

Prvo bi trebalo naneti hihdrirajući mist ili tonik, zatim serum/ulje, kremu za lice i ne zaboravite – kremu sa faktorom, ukoliko je vaša dnevna krema za lice nema.

Kada krenu topliji dani, krene i dilema ili polemika oko izbora kreme za sunčanje tj. kreme sa faktorom. Neću vas ubeđivati koju kremu da kupite i koristite, jer je to na kraju veoma individualno. Ne samo da smo prilikom izbora ograničeni sopstvenim ubeđenjima, već i novcem koji možemo da izdvojimo, kao i time da li su nam određeni kozmetički brendovi dostupni za kupovinu. I još jedna veoma važna stavka je da li smo alergični da određeni sastojak.

Nekako mi se čini da je nemoguća misija pronaći idealnu kremu koja će svima nama odgovarati, zato to neću ni pokušavati. Ako želite pogledajte post na Instagramu gde sam sa vama podelila kombinaciju koja je meni pomogla da odmor protekne bez neželjenih posledica po kožu. Najveći problem mi je bio pronaći kremu za sunčanje koja mi neće izazvati alergiju. Nadam se da će vam moje iskustvo pomoći pri izboru kozmetičkih proizvoda koje ćete nositi na odmor.

Samo ću vas podsetiti na podelu krema za sunčanje na fizičke tj. mineralne i hemijske. Fizičke svoju osnovu zaštite baziraju na mineralnom sastavu (najčešće cink oksid), dok hemijske imaju osnovu u hemijskim supstancama. U zavisnosti koje su vaše potrebe, a često i da li imate alergijsku reakciju na određeni sastav, treba birati kremu. Ili ukratko – pronaći kremu koja vama odgovara.

Informacije koje treba zapamtiti:

  • Cink-oksid ili titanijum-dioksid čine osnovu mineralnih filtera.
  • Hemijski sastav krema je trenutno pod budnim okom organizacija za očuvanje životne sredine i u pojedinim zemljama su određeni sastojci zabranjeni jer utiču na uništavanje koralnih grebena.
  • Kreme koje imaju sprej koristite obazrivo, jer određeni deo tako udišemo. Čak i mineralne kreme takvim unošenjem u organizam mogu biti opasne.
  • Ako niste sigurni kada i da li ste naneli dovoljnu količinu kreme na kožu – namažite kremu još jednom.
  • Proverite vitamin D kroz vašu redovnu kontrolu krvne slike.

Ostanite hidrirani

Hidratacija je osnova lepe kože. Obična voda je jednostavno nezamenjiva. Leti joj možete dodati kolutove krastavca ili listiće nane. Ne, neću vam govoriti koliko litara vode morate da popijete u toku dana jer verujem da je to, pre svega, individualno. A zatim i kontraproduktivno. Uslovi života, rada, naše lične potrebe, sve to utiče na računicu. Samo ću vas podsetiti da popijete vodu pre nego postanete žedni.

Kao način da ostanemo hidrirani, možete probati čaj. Možda vam je pva asocijacija kada se kaže čaj – zima i prehlada. Ali čaj se može konzumirati i u letnjem periodu kao rashlađen ili kao topao napitak. Najbolji čajevi za lepu kožu su:

  • Kamilica koja ima efekat umirenja i pomaže da se zaspi, a već nam je poznato da je san osnova lepe kože. Prohlađene kesice čaja od kamilice možete iskoristiti kao oblog za umorne oči i umanjenje naduvenosti očiju.
  • Nana. Jednostavno nezamenljiv, čaj koji pomaže da se umiri stomak. Verujem da je svima lako dostupan, a ako imate mogućnost, nije previše komplikovano ni njegovo uzgajanje. Bogat pepermintom, ovaj čaj je odličan izbor za one koji imaju masnu kožu jer utiče na sjaj kože. Ako se vodimo tezom da naše zdravlje ima korene u našem želucu, onda je čaj od nane rešenje za sve probleme. (Priča o dobrim i lošim bakterijama će biti u nekom od sledećih tekstova, jer zaslužuje detaljnije objašnjenje.)
  • Zeleni čaj. Znam da bih trebala da promovišem one čajeve koji rastu u našim krajevima, jer samim tim možemo lakše pronaći organski proizvedene čaje i to po pristupačnijim cenama, ali zeleni čaj je moja slaba tačka. Možda zato što ima i određeni nivo kofeina koji lagano razbuđuje, a ne dovodi do nervoze. Moćan antioksidans, pomaže oporavku kože od eventualnih oštećenja prouzrokovanih neadekvatnim boravkom na suncu.

Borovnice

Hrana koju jedemo utiče na izgled kože

Kada je ishrana bogata povrćem i voćem, hranom koja ima dobre bakterije, to se vidi na našoj koži. Zeleno i lisnato povrće kao što su karfiol, brokoli, rukola, kelj bi trebalo što češće koristiti u ishrani. Sada je pravo vreme za salate pa ovo povrće možete tako iskoristiti, najbolje što manje termalno obrađene.

Bobičasto voće ne samo da je veoma ukusno, već je i bogato vitaminima, nutrijentima i vlaknima koji zajedno pomažu da održimo organizam u dobrom zdravlju. Borovnice, kupine, maline – uvrstite ih u ishranu i zbog toga što su bogate elaginskom kiselinom koja utiče na održavanje kože mladom.

Znanje je moć, ali i priroda je moć. Priroda je neiscrpan izvor inspiracije, čini mi se da svaki put kada se započne priča otvori se još desetak novih. Nadam se da ste pronašli inspiraciju i pravu informaciju u ovom tekstu.

Mesto za komentare je otvoreno za vaše utiske i savete, volela bih da čujem šta vi mislite o ovoj temi.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

*photo by: Unsplash i Little Blue Book

Leave a Comment