Traganje za jednostavnim životom

Da li je i vama potreban odgovor na pitanje – kako živeti jednostavnije? Savremeni život doveo je do toga da je jednostavno postalo veoma komplikovano. Potrebno nam je više informacija, više stvari, više komada odeće… sve to je uzrok novog pokreta koji je bio neophodan, a to je minimalizam.

Došli smo do trenutka kada nam je potrebno da uložimo energiju u to da se odvojimo od ekrana telefona. Postaje neophodno da sami sebe nateramo da napravimo pauzu.

Kao da nam je potreban podsetnik da energiju usmerimo na brigu o sebi, usporimo i posvetimo se jednostavnim stvarima.

To jednostavno je u stvari veoma komplikovano.

Ne, neću vas terati na praktikovanje zahvalnosti i pisanje dnevnika, iako je to odlična ideja jer pomaže da pronađemo lepotu u svakodnevnim aktivnostima. Ali, među predlozima se nalazi i jedan sajt čija je glavna tema pokušaj da se umiri um. Kažem pokušaj, a nadam se da ćemo uspeti u tome.

Kako se vratiti korenima, onim osnovnim vrednostima – sledi par predloga, blogovi koji vas mogu inspirisati i pomoći da usporite. Sajtovi koji vam daju praktične korake kako da smanjite broj stvari koje posedujete tj. oni koji vas inspirišu da živite sa stvarima koje su vam neophodne.

The Minimalists

Bez ovog bloga, podkasta, newsletter-a ne može da prođe priča o minimalizmu. Recimo da su dvojica autora Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus dostigli savršenstvo u približavanju ideje minimalizma najširem auditorijumu.

Način na koji oni objašnjavaju osnovne principe, rešavaju dileme i odgovaraju na pitanja pun je humora i najvažnije, razumljiv skoro svima. Pohvalili su se brojkom od 20 miliona ljudi koji prate njihov rad. Veoma je jednostavno postati inspirisan njihovim pričama.

Zen habits

Autor ovog bloga je Leo Babauta, na njegovom blogu možete pronaći tekstove o jednostavnosti, zdravlju, sreći, motivaciji i inspiraciji, o životu u trenutku, porodičnom životu… Sam izgled bloga upućuje vas na tekst, bez slika koje će vam odvraćati pažnju, bez reklama.

Sažeta forma koja na pravi način predstavlja povratak jednostavnom. Svaka napisana rečenica je sa pravom porukom. Ovde nema izgubljenog vremena, sve je usklađeno sa temom da smanjite uticaj nevažnog i posvetite se važnom.


Mindful

Magazin koji nisam imala prilike da čitam, ali zato iskreno uživam u njihovim tekstovima na sajtu, kao i odličnom newsletteru. Ako vas je možda zainteresovala meditacija i želite da je probate, onda na ovom sajtu imate odlične tekstove i linkove za meditacije koje možete slušati – How to start meditate. Ili vas interesuju knjige, podkasti koji će vas inspirisati.

Odlična početna tačka ako želite da umirite um, da pročitate interesantne tekstove o mentalnom i fizičkom zdravlju, o ljudskim odnosima, poslu.

Dearly Bethany

U pitanju je pre svega YouTube kanal, iako Bethany ima i blog i podcast. Ali, najviše informacija možete dobiti na njenom YouTube kanalu i kroz objave videa. Čak i podkast koji snima objavljuje u toj formi.

Bethany je, pre svega, ljubazna i simpatična. Uvek bira klasične kombinacije za koje želi da što duže traju i budu, kako ona kaže, vanvremenske. Sve je svedeno, sa minimalističkim pristupom koji možete da prilagodite svojim životnim prilikama i uslovima.

Un-fancy

Caroline Joy je autorka ovog bloga, koji osim što je vizuelno predivan, nudi i mnogo inspirativnih tekstova o tome kako napraviti izbor odeće u kojoj ćete uživati. Ovaj blog vam daje odgovor ako imate dilemu – previše odeće, a nemate šta da obučete. Kako kupovati odeću koju možete kombinovati, ponovo nositi, kako da se spakujete za putovanje sa (samo) neohodnim stvarima. Mnoštvo ideja kako da vaša garderoba bude jednostavnija.

Iako je osnovna ideja „capsule wardrobe“ da imate tačan broj odevnih predmeta, na ovaj blog gledam kao na inspiraciju. Ideju koja može da se realizuje. Ideju da imate ograničen broj odevnih predmeta, a ipak da budete lepo obučeni u skladu sa prilikom.

Ono što je važno je da se prilagodimo situaciji u kojoj se nalazimo. Od toga kojim poslom se bavimo, do toga kakve obaveze nas očekuju u toku dana.

Ako volite izazove, možete se priključiti i 10×10 izazovu koji vas, na neki način, tera da kombinujete stvari.


Jedan mali podsetnik – ono što drugima odgovora, ne mora da odgovora vama. Put kojim drugi idu, možda nije i vaš put.

Izaberite šta VI možete da primenite.

U obliku koji vašem životnom stilu najviše odgovara. Niko vas neće kritikovati kako nešto radite (jedino vi sami sebe) i da li radite sve odjednom ili idete malim koracima.

Važno je da znamo da je odluka da živimo jednostavnim životom odluka koju činimo za sebe. A uticaj je veliki i na naše okruženje, a posredno i na planetu.

Nadam se da ćete pronaći inspiraciju u ovim predlozima, kao i da će vam pomoći da živite jednostavnije.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

photo by Studio 7042 from Pexels

1 Comment

  1. …In the world where stress becomes a normal habit, today everybody is trying to find that little part of day when they can rest a while from everything, have a time for them own, speak with themselves or be totally quiet while practicing their yoga or meditation. I think, in one way or another, we could all once an a while, listen the sounds of pure wild nature…

    Liked by 1 person

Leave a Comment