Septembar je idealan za nove početke

Septembar, mesec koji traži od nas da kupimo nove sveske i olovke za školu. Nove knjige. Novu odeću, jer smo prerasli onu koju posedujemo. Ali, nikad nismo prerasli želju da nešto novo započnemo. Možda je baš sada pravi period da donesemo neke odluke na kojima možemo raditi u budućnosti.

Vreme je za reorganizaciju ormara

Idealan trenutak da pregledamo sve stvari u ormaru. Odvojimo ono što više ne možemo ili ne želimo da nosimo i doniramo (poklonimo) onome ko će koristiti te stvari. Popravimo ono što možemo i želimo da nastavimo da nosimo. I, naravno, obavimo kupovinu ukoliko nam je nešto neophodno.

Već smo svi svesni da odeća koja se nalazi u ponudi može postati i veliki ekološki problem, zato prilikom kupovine treba prilagoditi svojim potrebama (i finansijskom trenutku) kvalitet odeće. Pod kvalitetom podrazumevam i tkaninu od koje je proizvedena, jer od toga direktno zavisi koliko ćete dugo moći da nosite odeću, kao i da li je taj komad odeće moguće jednog dana reciklirati.

Vreme je za (prirodno) čišćenje kuće

Ako već niste probali prirodne načine čišćenja doma, sada je idealan trenutak. Sve više vremena ćemo provoditi u zatvorenom prostoru, zato možemo sebi da priredimo i mesto bez nepotrebnih hemijskih isparenja. Osnovni sastojci prilikom čišćenja postaju – soda bikarbona, sirće, limun..

Jedan od starijih tekstova na blogu se bavio tom temom. https://blubukblog.wordpress.com/2017/04/05/prirodno-ciscenje-doma/

I ništa se nije promenilo.

Vreme je da se izbor nege lica prilagodi nižim temperaturama

Kao što smo počeli da nosimo topliju odeću, tako je i za kožu potrebno da izaberemo zaštitu. To ne znači da treba odbaciti sve kozmetičke proizvode koje smo koristili tokom leta, već samo da napravimo određene zamene. One zamene koje će našoj koži pomoći da se prilagodi hladnijem vremenu, suvom vazduhu u prostorijama, a vremenom i grejanju.

Potrebno je birati masnije kreme, očuvati prirodnu svežinu i sprečiti gubitak vode. Kaada brinemo o svojoj koži, brinemo o svom telu. Razmislite, ako već niste, da u svoju svakodnevnu negu lica uvrstite i noćnu kremu.

Moj izbor su uvek Dr.Hauschka kreme za lice, posebno krema od dunje ili krema od ruže.

Vreme je da jedemo više voća i povrća

Trenutno je velika polemika oko toga da li oni koji jedu dosta mesa utiću i na globalno zagrevanje i zagađenje planete. Jedino ću vas podsetiti da više voća i povrća u vašoj ishrani znači i više vitamina, prirodnih vlakana, antioksidanasa, vode..

Bez obzira da li želite da postanete vegan ili vegetarijanac, ili samo da probate malo da promenite svoju ishranu, moji predlozi su YouTube kanali:

Jess Beautician

Kao i Pick Up Limes

Idealno vreme za brigu o sebi

Budite dobri prema sebi. To nije sebično, tako ćete biti bolji i prema drugima. U ovom užurbanom vremenu sa svim ambicijama koje posedujemo, ciljevima koje sami sebi postavljamo, kao i preprekama sa kojima se suočavamo, lako je da prekorevamo sebe zbog nekog neuspeha. Zato je sada idealno vreme da obećamo sebi da ćemo (pokušati) da primenjujemo svakodnevnu brigu o sebi.

Bez obzira šta je to što možete da učinite – jedete zdravo, čitate omiljenu knjigu, izađete u šetnju, družite se sa prijateljima, popijete šolju biljnog čaja, odete na masažu, isključite notifikacije na telefonu.. Izaberite šta je ono što realno možete da učinite i budite nežni prema sebi.

Ako već moramo da biramo trenutak da nešto počnemo, neka to bude ovaj septembar.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

photo by freestocks.org from Pexels

4 Comments

  1. Odlični prijedlozi 🙂

    Liked by 1 person

    1. Hvala najlepše 🙂 :*

      Liked by 1 person

  2. tanjat says:

    Bravo, i hvala 🙂

    Liked by 1 person

    1. Hvala najlepše i nema na čemu 🙂

      Like

Leave a Comment