Šta čitati ove jeseni – preporuke za Sajam knjiga

Sajam knjiga u Beogradu se, kao i svake godine, održava u oktobru. Ako ste ljubitelj knjiga, verujem da se i i vi osećate uzbuđeno. Malo? Samo malo? Stavite na stranu gužvu, nepotrebnu nervozu i guranje, glasno promovisanje najnovijih izdanja… zar nije lepo videti toliko knjiga na jednom mestu. Jedino me brine što ima toliko knjiga, a tako malo vremena.

Pre desetak dana Gardijan (The Guardian) je objavio listu od 100 najboljih knjiga 21. veka. Link za tu listu vam ostavljam i naravno da možemo da razgovaramo o tome da li se slažemo sa njihovim izborom, ali možda važnija tema je kako bi izgledala naša lista favorita.

Pogledala sam listu, za većinu knjiga sam rekla da treba više da pratim vesti u književnom svetu jer su mi nepoznate. Ali, da iskoristimo njihovu listu i predstojeći Sajam knjiga za priču o knjigama. Svi naslovi koje ću vam predložiti da čitate (kupite na Sajmu knjiga) se nalaze i na Gardijanovoj listi.

Džilijen Flin – Iščezla (Gillian Flynn – Gone girl)

Možda ste odgledali istoimeni film koji je nastao po knjizi, ali verujte, knjiga zaslužuje vašu pažnju. Džilijen Flin je kreirala nezaboravnu junakinju. Jednostavno, ovo je nešto potpuno drugačije. Zašto? Zato što je istovremeno da ne poveruješ i da prepoznaješ. I ne možeš da prestaneš da čitaš. Preporučujem knjigu, a posle možete da odgledate i film, pa možete da uporedite. Izdavač je Laguna.

Kolum Toubin – Bruklin (Colm Toibin – Brooklyn)

Još jedno Lagunino izdanje. Roman čija se radnja odvija pedesetih godina prošlog veka, glavna tema je emigracija i jedna mlada devojka koja, kao i mnogi u tom periodu, odlazi iz Irske za Ameriku. Iako roman prati jednu junakinju, ovo je roman o bilo kojoj emigraciji, bilo kad u istoriji. Gde pripadamo? Gde je dom? Kako igleda stvaranje novog doma? Šta ostaje, a šta nestaje. Kao i prethodna knjiga i ova je ekranizovana. U glavnoj ulozi je Serše Ronan i film je divan.

Rejčel Kask – Obris (Rachel Cusk – Outline)

Knjiga iz 2014. godine prati spisateljicu koja odlazi za Atinu gde će predavati na letnjem kursu kreativnog pisanja. Izdvojila sam ovu knjigu kao predlog, ne samo zato što zaslužuje pažnju, već da promovišemo i druge izdavače. Booka je izdavač ove knjige, i iako oni ne učestvuju na Sajmu knjiga, možete pronaći njihova izdanja kod drugih prodavaca ili direktno kod njih na sajtu (kao i u njihovoj knjižari).

Sali Runi –Normalni ljudi (Sally Rooney –Normal people)

Izdavač ove knjige za Srbiju je Geopoetika, tako da ovu knjigu možemo pronaći na njihovom štandu. Ovaj naslov se nalazi na mojoj listi knjiga koje nisam pročitala a koje želim, tako da ću morati na sajam. Knjiga koju unapred proglašavaju „budućim klasikom“, prihvaćena od strane kritike kao glas milenijalaca, sasvim dobro prolazi i kod blogera. Pa da vidimo u čemu je tajna i da li ćemo i mi pasti pod njenu magiju.

Kazuo Išiguro – Ne daj mi nikada da odem (Kazuo Ishiguro – Never let me go)

Izdavač Dereta. Kazuo Išiguro, već poznato ime u književnom svetu, dobitnik Nobelove nagrade za književnost  za 2017. godinu. Jedan od retkih pisaca koji imaju karijeru ovenčanu nagradama, uspešne ekranizacije knjiga, ali i poštovanje čitalaca. I ovaj naslov ima svoju filmsku verziju, sa veoma poznatim imenima kao što su Kira Najtli i Keri Maligan. Ono što počinje kao priča o internatu i njenim štićenicima, postaje uvid u jedan distopijski svet iz bliske budućnosti. Neću vam otkrivati više od onog što već piše na koricama knjige i u najavi za film, spremite se za putovanje u budućnost.

Nadam se da ste među predlozima pronašli nešto što vas je zainteresovalo.

Ukoliko želite da podelite utiske, kako o knjigama koje sam izdvojila, tako i o knjigama koje se nalaze na Gardijanovoj listi, mesto za komentare je vaše. Naravno, svaka preporuka za Sajam knjiga je više nego dobrodošla.

Do sledećeg čitanja, uživajte u čitanju knjiga,

Tanja

photo by Pixabay from Pexels

Leave a Comment