Kako početi sa korišćenjem prirodne kozmetike

Pronalaženje idealne nege kože je putovanje.

Kozmetika je deo životnog stila. Samo jedan (mali) deo onog što čini vaš svakodnevni život. Da li će vam odgovarati krema, da li će imati efekat koji tražite, naravno, zavisi i od same kreme, ali i od uslova u kojima živite. Zavisi i od posla kojim se bavite, da li živite u zagađenom gradu, da li pijete dovoljno vode, da li se hranite redovno i zdravo.

Ako su vaši odgovori oni koje smatrate idealnim za najlepšu moguću kožu, da li će taj kozmetički preparat biti dostupan, da li ćete moći da ga priuštite. Šta tek sa onim kada svi hvale određeni kozmetički preparat, a vama se ne sviđa miris?

Kozmetika je samo deo našeg životnog stila i ona sama nije svemoguća.

Iako je ova tema meni važna, dugo sam razmišljala da li uopšte da pišem o njoj. Zašto? Ja nisam ni naučnik, niti doktor. Ne mogu vam dati stručno mišljenje o sastojcima ili savete kako da da rešite neki problem koji imate. Ovo će biti jednostavna priča o tome kako sam pokušavala da pronađem odgovore na pitanja u vezi prirodne kozmetike. Nadam se da će vas inspirisati da je i vi isprobate.

Počnite promenu malim koracima

Prvi korak, veoma važan, je da ne pokušavate sve odjednom. Ili bolje formulisano, da ne pokušavate sve. Jer je to pre svega nemoguće a da ne govorim o frustracijama koje vam se mogu desiti, kao i o nepotrebnom pravljenju otpada koji je sam po sebi loš. Prvo potrošite ono što već koristite. U redu je da pratite akcije koje prave kozmetičke kuće da bi na taj način došli do željenog proizvoda, ali ne treba odjednom zameniti sve proizvode.

Informišite se

Pre svega je važno verovati sertifikatima koje kozmetički proizvodi imaju. Najpoznatiji su:

Cosmos standard

NaTrue

Ecocert

Svaki sertifikat je objavljen na samom pakovanju proizvoda, a što se tiče kozmetičkih proizvoda u Evropi možemo im verovati jer do njih dolaze samo oni koji zasluže.

Proverite brendove koje kupujete

Jednostavno proverite da li imaju sajt, sertifikate kojima se hvale (svaki brend će sa ponosom istaći sertifikate koje poseduje). Kada su poznatija imena u pitanju biće vam lakše da pronađete informacije, ali korisnici vrlo rado pišu  recenzije i utiske na društvenim mrežama tako da možete lako proveriti ono što vas zanima.


Naučite šta vašoj  koži odgovara

Iako će prelazak na prirodnu kozetiku imati pozitivan uticaj na vaše zdravlje, ne očekujte svežu i jedru kožu preko noći. Nisu svi proizvodi napravljeni na isti način, sa istim sastojcima, u istom promeru i odnosu.

Obavezno testirajte proizvod na podlaktici pre nego što namažete na lice. Svaki brend, kao i svaka formulacija deluju različito od osobe do osobe. Zato budite strpljivi. I ne očekujte onaj instagram sjaj “bez šminke” ili “probudila sam se ovako”.

To što je kozmetički proizvod prirodnog sastava, ne znači da nema moguće alergene koji su često individualni. Zato, testirajte pre nego što počnete da koristite.

Nauka nije naš neprijatelj

Industrija prirodne kozmetike se menja svake godine. Nauka napreduje, korisnici menjaju svoje navike, pojavljuju se novi proizvodi, nove formulacije, novi trendovi. Vaš je izbor da li ćete verovati malim proizvođačima kozmetike ili velikim korporacijama. Važno je da na svoju kožu stavljate kozmetički proizvod sa prirodnim sastojcima kojima nećete uneti ništa štetno za vaš organizam.

Lična preporuka

Brendovi u koje imam poverenje, ne samo zbog sastava proizvoda, već i zbog ambalaže, mogućnosti reciklaže, kao i sertifikata koje zasluženo imaju: Dr.Hauschka, Weleda, Korres, Alverde, Kneipp.

Dobro došli na putovanje prirodne lepote, Bez obzira koilko će dugo trajati putovanje i pronalaženje prave kozmetičke kombinacije, u pitanju je naše zdravlje. Ali i pitanje našeg suživota sa prirodom. Ako verujemo da zdravlje nema cenu, onda vredi uložiti vreme, energiju na pronalaženje pravih informacija i idealnih formulacija.

Želim da vas podstaknem da sami tragate za informacijama i odgovorima. U ovom tekstu se nalaze informacije do kojih sam došla tražeći odgovore na dileme koje sam imala.

Informacije koje se nalaze u tekstu nemaju nameru da donose dijagnozu, da leče ili spreče neki zdravstveni problem ili neku bolest. Molim vas da se obratite doktoru za pitanja koja se odnose na specifično stanje u vezi sa zdravljem.

Budite dobri prema sebi.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

  • photo by: Monfocus from pixabay

2 Comments

    1. Hvala najlepše 🙂 ❤

      Liked by 1 person

Leave a Comment