Priroda ima odgovor

Priroda ima rešenje za mnoge naše probleme. Priroda poseduje odgovore na mnoga pitanja koja imamo.

Prizivamo proleće i krećemo u potragu za odgovorima koje priroda krije. Priroda je bezgranični izvor jednostavnih rešenja. Često nam se dešava da zbog brzog načina života i u mnoštvu informacija, ne možemo da usporimo i pogledamo ka prirodi. Ali, postoje jednostavni koraci koje možemo da primenimo.

Priroda ima rešenje za mnoge naše probleme.

Priroda poseduje odgovore na mnoga pitanja koja imamo.

Kako da postanemo aktivniji? Kako da se opustimo i kontrolišemo stres? Ukoliko ne odgovorimo na ova pitanja to može dovesti do rizika od bolesti, a to  ne želimo da se desi. Hajde da vidimo šta je to što mi možemo da učinimo i sprečimo uticaj nezdravog načina života. Naravno, postoje stvari na koje ne možemo da utičemo, ovde će biti reč o onima koje možemo realno da izaberemo.

Boravak u prirodi

Šetnja u prirodnom okruženju, boravak među biljkama, drvećem mogu vam doneti mnogobrojne dobrobiti. Samo neke od njih:

  • Smanjen nivo stresa.
  • Deluje poput meditacije.
  • Bolji san.

Prirodna hrana za kožu

Može vam se učiniti (sa punim pravom) da pojedini prirodni sastojci mogu istovremeno da budu ukusan sastojak jela u tanjiru, ali i lekovit sastojak kozmetičkih proizvoda. Bosiljak,  lavanda, maslina, samo su neka od moćnih rešenja koja priroda poseduje.

Bosiljak

Ova začinska biljka često se može pronaći u receptima italijanske kuhinje, ali i u našim domovima kao ukrasna biljka.

U kozmetici je jedan od sastojaka koji pomažu da se umorna koža oporavi i vrati prirodan sjaj. Često se može pronaći u parfemima, kao i u tretmanima protiv celulita. Ukoliko ga dodate u kupku pozitivno deluje na relaksaciju, a njegov osvežavajući miris deluje da se lakše razbudite.

Ukoliko vam je potrebna koncentracija, eterično ulje bosiljka je vaša prva pomoć. Dobitna kombinacija lavanda i bosiljak za bolji radni učinak.

Lavanda

Prirodni odgovor na pitanje – kako se umiriti? Miris lavande opušta, smiruje i donosi san. Kap lavande u difuzeru, grančica u vazi ili u kesici koju stavljamo u ormar kako bismo sačuvali odeću od moljaca. Lavanda je nezaobilazna.

U kombinacij sa limunom i pomorandžom donosi vašem domu pozitivnu energiju i dobre vibracije. Jednostavno prijatna kombinacija. Ili sa eukaliptusom za osveženje vazduha, posebno ako vladaju virusi ili imate problema sa disajnim organima.

Ublažava glavobolju, umanjuje stres, pomaže pri jačanju imuniteta.

Maslina

Ova biljka je vekovima simbol mira i mudrosti. Ukus masline vam se ili dopada ili ne, ne postoji nešto između. Ali bez obzira na to, ova biljka je uspela da prevaziđe okvire kulinarskog sastojka i preseli se u kozmetičke preparate.

Ulje masline je bogato vitaminom E, hrani kožu i čuva njenu strukturu, vraća joj prirodnu elastičnost i regeneriše suvu kožu.

Maslinovo ulje u ishrani pomaže u snižavanju krvnog pritiska, podiže imunitet i energiju.

Prirodna kozmetika

Može vam se učiniti da postoji trend prirodnog kada je kozmetika u pitanju i to sa razlogom – potrošači su postali svesniji da je nega nastavak brige o zdravlju. Proizvođači se trude da na pakovanju bude vidno obeleženo šta proizvod ima, a možda i važnije, čega nema. Velike kozmetičke kuće pokušavaju da se priključe tom pokretu i tako možemo sve češće videti poznate marke i nove proizvode uz jasno istaknuto “natural” ili “detox”.

Međutim, istina je da su ovaj pokret pokrenule male firme koje su ručno izrađivale kozmetiku. Uspeh prvo postiže nega kože, da bi je zatim pratile i nega kose kao i dekorativna kozmetika. Sada već pojavu prirodnih proizvoda posmatramo kao uobičajenu i ne može da nas iznenadi pojava nekog proizvoda.

Potrošači su izborom proizvoda koji žele da kupe pokrenuli ovu pojavu. U želji da kupe što prirodniji proizvod, sa sastojcima koje mogu da izgovore i deluju poznato, samo su doprineli da se promeni izgled rafova u prodavnicama. Čini se da ovo nije samo trend koji će vremenom nestati, već da će biti sve snažniji pokret.

Međutim, nije sve tako „prirodno“ i čisto kao što žele da nam predstave. Često se na pakovanju može pronaći izdvojeno bez parabena tj. konzervansa, ali realno takav proizvod koji sadrži vodu i deo je masovne proizvodnje i distribucije ne može da postoji.

Ono što je meni važno prilikom kupovine kozmetike je i podatak da nije testirana na životinjama. Iskreno verujem da je i to deo ovog prirodnog pokreta i da ne sme biti zanemaren. Zato često imam „problem“ kada su poznata imena brendova u pitanju, jer su oni na tom globalnom nivou uslovljeni kako količinom proizvoda koje treba da naprave tako i delovima sveta gde prodaju proizvode, a gde je testiranje na životinjama obaveza. Neophodno je istaći da je iskreno oglašavanje veoma važno i da time, u stvari, možemo da napravimo pravi izbor.

A najvažnije je da imamo prave informacije na osnovu kojih možemo da napravimo izbor.

Trend prirodne kozmetike je najbolji pokazatelj da mi, kupci, imamo veliki uticaj na trendove time što biramo određenu vrstu proizvoda. Tako pokazujemo šta je nama važno tj. koju ideju želimo da promovišemo kada nešto kupimo ili ne želimo da kupimo. Može nam se činiti kao mali korak, ali uticaj može biti veliki.

Da li i vi imate predlog kako se okrenuti ka prirodi ovog proleća? Pišite mi, svaka vaša reč mi mnogo znači.

Do sledećeg čitanja,

Tanja

*Fotografija: Unsplash

*Informacije koje se nalaze u tekstu nemaju nameru da donose dijagnozu, da leče ili spreče neki zdravstveni problem ili neku bolest. Molim vas da se obratite doktoru za pitanja koja se odnose na specifično stanje u vezi sa zdravljem.

 

1 Comment

  1. …The nature has all the solutions for our problems ’cause we were created in nature and from nature, but we managed to forget about it somehow….

    Liked by 1 person

Leave a Comment